Ga naar inhoud

Botnetbestrijder Abuse.ch vindt nieuw onderkomen bij universiteit van Bern


Aanbevolen berichten

Abuse.ch, een platform dat zich met de bestrijding van botnets en malware bezighoudt, heeft een nieuw onderkomen bij de universiteit van Bern gevonden. In de toekomst zal Abuse.ch als een onderzoeksproject van het Institute for Cybersecurity and Engineering ICE worden geleid.

Het platform werd vijftien jaar geleden gestart door de Zwitserse beveiligingsonderzoeker Roman Hüssy. Abuse.ch werd mede vanwege de trackers van de Zeus- en SpyEye-botnets bekend. Informatie van het platform wordt door allerlei bedrijven, onderzoekers, Security Operations Centers, Computer Security Incident Response Teams en Computer Emergency Response Teams gebruikt om netwerken en systemen te beschermen.

Inmiddels bestaat Abuse.ch uit vijftig servers en tweehonderd sandboxes. Elke maand genereert het platform honderddertig terabyte aan netwerkverkeer en verwerkt twee miljoen api-verzoeken per dag. Toch is het nog altijd een eenmansoperatie. Volgens Hüssy is het beheer van het platform een uitdaging geworden, niet per se vanuit een technisch oogpunt, maar voornamelijk door de kosten van de infrastructuur en vereiste kennis voor bigdata-analyse.

Om de toekomst van Abuse.ch veilig te stellen wilde de Zwitserse beveiligingsonderzoeker er een onderzoeksproject van maken. Zodoende wordt het mogelijk om financiering van derde partijen te ontvangen en mogelijk beroep te doen op onderzoeksbeurzen. Ook wordt het mogelijk om iemand aan te nemen die het werk van Hüssy aan Abuse.ch gaat ondersteunen.

Er gelden echter enkele voorwaarden om van Abuse.ch een onderzoeksproject te kunnen maken en één daarvan is dat Hüssy bij een universiteit aan de slag gaat en hij voor die functie financiering vindt. De onderzoeker stapte naar verschillende grote organisaties die van de data van Abuse.ch gebruikmaken met het verzoek om hem te helpen, maar kreeg geen gehoor.

Eind vorig jaar waarschuwde Hüssy dat het voortbestaan van Abuse.ch in gevaar kon komen als hij geen voldoende geld zou binnen zou halen om van het platform een onderzoeksproject te maken. Dat is nu gelukt, zo laat de onderzoeker weten. Abuse.ch zal net als voorheen op een niet-commerciële basis worden gerund.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...