Ga naar inhoud

SIDN gaat waarschuwen voor mailverkeer naar opgezegde domeinnamen


Aanbevolen berichten

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie die de .nl-domeinnamen beheert, heeft een systeem ontwikkeld dat gaat waarschuwen voor mailverkeer naar opgezegde domeinnamen. Dit zou datalekken moeten voorkomen. Het is de verwachting dat het systeem in juli voor alle .nl-domeinnamen wordt ingezet.

De afgelopen jaren vonden er meerdere datalekken plaats doordat organisaties domeinnamen opzegden waar nog steeds e-mail naar werd toegestuurd, en deze domeinnamen door iemand anders werden geregistreerd. SIDN heeft een systeem ontwikkeld genaamd Lemmings (deLetEd doMain MaIl warNinG System) dat dergelijke datalekken moet voorkomen.

Opgezegde .nl-domeinnamen worden na een afkoelperiode van veertig dagen voor iedereen beschikbaar. Lemmings kijkt naar het dns-verkeer dat van dag 20 tot dag 30 in deze periode naar het opgezegde domeinnaam wordt verstuurd. Het berekent voor elke domeinnaam een aantal statistieken, zoals het aantal ontvangen mx-query's per dag.

Op basis van de analyse wordt er op dag 30 van de quarantaineperiode automatisch een waarschuwing naar de voormalige houder gestuurd dat er nog legitieme mail naar de domeinnaam gaat. Onder legitieme mail verstaat SIDN alle mail die door een persoon of entiteit gericht is verstuurd naar een ontvanger en geen onderdeel uitmaakt van een grotere campagne. Zo worden spam, marketingmail, socialmedia en bulk-email niet als legitiem gezien.

Daarnaast analyseert Lemmings of een opgeheven domeinnaam mogelijk in gebruik was door een bedrijf of organisatie waarvoor bijvoorbeeld privacy bijzonder belangrijk is. Het gaat dan bijvoorbeeld om zorginstelling of een advocatenkantoor. Op basis van een algoritme worden domeinnamen automatisch in een risicocategorie ingedeeld. Hiervoor maakt het systeem gebruik van een lijst met trefwoorden, zoals 'huisarts' of 'advocatenkantoor'.

Wanneer de domeinhouder op dag dertig een waarschuwing ontvangt heeft hij nog tien dagen de mogelijkheid om de domeinnaam eventueel uit quarantaine te halen, of andere acties te ondernemen. SIDN benadrukt dat het in het dns-verkeer niets kan zien met betrekking tot het daadwerkelijke mailverkeer, dus ook niet de inhoud van de mail, het onderwerp of de naam van de afzender of de ontvanger.

Begin deze maand is SIDN een pilot met .nl-registrar Argeweb gestart. Het is de verwachting dat Lemmings vanaf juli voor alle opgeheven domeinnamen in de .nl-zone kan worden ingezet, tenzij uit de pilot blijkt dat het systeem grotere aanpassingen vereist. Daarna zal het systeem met nieuwe features worden uitgebreid, waaronder support van een opt-out voor de waarschuwingsmail en het voor de domeinnaamhouder beschikbaar maken van de meet- en analysedetails van een domeinnaam.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...