Ga naar inhoud

Internet Explorer-gebruikers doelwit van aanval via WPAD-domein


Aanbevolen berichten

Indonesische gebruikers van Internet Explorer zijn het doelwit geworden van een aanval waarbij criminelen via een WPAD-domein automatisch malware probeerden te installeren. WPAD staat voor Web Proxy Auto-Discovery en laat computers binnen een organisatie via een configuratiebestand dezelfde webproxyconfiguratie gebruiken.

In plaats van het individueel configureren van elke computer die met het netwerk verbinding maakt, vindt WPAD het proxyconfiguratiebestand en past deze configuratie automatisch toe. WPAD staat standaard op Windows en Internet Explorer ingeschakeld. Het kan echter voorkomen dat requests van de browser bedoeld voor WPAD niet bij de dns-server van de organisatie maar bij publieke dns-servers terechtkomen.

Recentelijk ontdekte antivirusbedrijf Trend Micro dat aanvallers het domein wpad.id hadden geregistreerd en daar vanaf een kwaadaardig bestand aanboden dat werd uitgevoerd wanneer IE-gebruikers het domein bezochten. "Door middel van deze techniek kan een zero-click-aanval worden uitgevoerd, aangezien de WPAD-url bij het starten van het systeem wordt benaderd, zonder enige invoer van gebruikers", aldus onderzoeker William Gamazo Sanchez.

Het bestand dat via wpad.id werd aangeboden maakte misbruik van een kwetsbaarheid in Internet Explorer (CVE-2019-1367) waarvoor Microsoft op 23 september 2019 een beveiligingsupdate uitgebracht. In het geval van een ongepatchte browser konden de aanvallers vervolgens automatisch malware installeren. Gebruikers van wie IE up-to-date is liepen geen risico. De onderzoekers ontdekten geen andere geregistreerde WPAD-domeinen van de aanvallers.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


Dit is een verouderd onderwerp. Heb je een gelijkaardige vraag? Start dan een nieuw topic in dit forumonderdeel aub.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...