Ga naar inhoud

Internet Explorer-gebruikers doelwit van aanval via WPAD-domein


Aanbevolen berichten

Indonesische gebruikers van Internet Explorer zijn het doelwit geworden van een aanval waarbij criminelen via een WPAD-domein automatisch malware probeerden te installeren. WPAD staat voor Web Proxy Auto-Discovery en laat computers binnen een organisatie via een configuratiebestand dezelfde webproxyconfiguratie gebruiken.

In plaats van het individueel configureren van elke computer die met het netwerk verbinding maakt, vindt WPAD het proxyconfiguratiebestand en past deze configuratie automatisch toe. WPAD staat standaard op Windows en Internet Explorer ingeschakeld. Het kan echter voorkomen dat requests van de browser bedoeld voor WPAD niet bij de dns-server van de organisatie maar bij publieke dns-servers terechtkomen.

Recentelijk ontdekte antivirusbedrijf Trend Micro dat aanvallers het domein wpad.id hadden geregistreerd en daar vanaf een kwaadaardig bestand aanboden dat werd uitgevoerd wanneer IE-gebruikers het domein bezochten. "Door middel van deze techniek kan een zero-click-aanval worden uitgevoerd, aangezien de WPAD-url bij het starten van het systeem wordt benaderd, zonder enige invoer van gebruikers", aldus onderzoeker William Gamazo Sanchez.

Het bestand dat via wpad.id werd aangeboden maakte misbruik van een kwetsbaarheid in Internet Explorer (CVE-2019-1367) waarvoor Microsoft op 23 september 2019 een beveiligingsupdate uitgebracht. In het geval van een ongepatchte browser konden de aanvallers vervolgens automatisch malware installeren. Gebruikers van wie IE up-to-date is liepen geen risico. De onderzoekers ontdekten geen andere geregistreerde WPAD-domeinen van de aanvallers.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.