Ga naar inhoud

Microsoft komt met noodpatch voor kritiek beveiligingslek in Windows


Aanbevolen berichten

Microsoft heeft een noodpatch uitgebracht voor een kritieke kwetsbaarheid in Windows waardoor een aanvaller willekeurige code met systeemrechten kan uitvoeren. Het techbedrijf roept organisaties op om de beveiligingsupdate met spoed te installeren.

De kwetsbaarheid, aangeduid als CVE-2021-34527 en "PrintNightmare", bevindt zich in de Windows Print Spooler en maakt remote code execution mogelijk. De Print Spooler is verantwoordelijk voor de verwerking van printjobs. Het beveiligingslek wordt veroorzaakt doordat een aanvaller of gebruiker die toegang tot een printserver heeft op deze server een driver vanaf een remote locatie kan installeren. Hierdoor is het mogelijk om de Print Spooler-service een willekeurig dll-bestand met systeemrechten te laten uitvoeren. Het probleem is in alle ondersteunde Windowsversies aanwezig.

De nu uitgebracht beveiligingsupdate zorgt ervoor dat niet-systeembeheerders alleen gesigneerde printdrivers op een printserver kunnen installeren. Systeembeheerders kunnen standaard zowel niet-gesigneerd als wel gesigneerde drivers installeren. Microsoft laat weten dat beveiligingsupdates voor Windows Server 2016, Windows 10 versie 1607 en Windows Server 2012 binnenkort zullen verschijnen, aangezien die op dit moment nog niet klaar zijn om te worden uitgebracht.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...