Ga naar inhoud

Spamhaus: 780.000 door Emotet gecompromitteerde e-mailaccounts beveiligd


Aanbevolen berichten

Meer dan 780.000 e-mailaccounts die de Emotet-malware wist te compromitteren zijn inmiddels beveiligd, zo meldt antispamorganisatie Spamhaus. Tijdens een internationale politieoperatie eind januari van dit jaar werden de hoofdservers van het Emotet-botnet door de politie overgenomen. Een update die de autoriteiten ontwikkelden en op besmette computers installeerden zorgde ervoor dat Emotet in april van 1 miljoen computers werd verwijderd.

Cybercriminelen gebruikten Emotet voor allerlei doeleinden, zoals het installeren van aanvullende malware op besmette computers, waaronder ransomware. Ook maakte de malware gebruikersnamen en wachtwoorden van e-mailaccounts buit. Die werden gebruikt voor het versturen van nieuwe spamberichten via de e-mailproviders van de slachtoffers. Tijdens het offline halen van het botnet kwam een dataset met gecompromitteerde e-mailaccounts in handen van de autoriteiten.

Om te voorkomen dat andere criminelen misbruik van deze e-mailaccounts maken stapte één van de opsporingsdiensten die bij de operatie betrokken was naar Spamhaus. De spambestrijder werd gevraagd om te helpen bij het laten resetten van de wachtwoorden van deze e-mailaccounts. De niet nader genoemde opsporingsdienst deelde een lijst met 1,3 miljoen e-mailaccounts met Spamhaus, die werden onderverdeeld in 22.000 unieke domeinen en zo'n drieduizend verantwoordelijke netwerken.

Om deze e-mailproviders, netwerken en hun gebruikers/klanten te helpen ontwikkelde Spamhaus een webpagina met informatie over het Emotet-botnet en het herstelproces en werden netwerkeigenaren ingelicht. Dit heeft ervoor gezorgd dat inmiddels meer dan 780.000 e-mailaccounts zijn beveiligd, zo stelt de spambestrijder.

Eerder kwam de Nederlandse politie al met een tool genaamd Emotet-checker die 4,2 miljoen gecompromitteerd e-mailadressen bevat. Gebruikers kunnen via de tool controleren of het wachtwoord van hun e-mailaccount door Emotet is gestolen. Daarnaast deelde de FBI 4,3 miljoen door Emotet gebruikte e-mailadressen met datalekzoekmachine Have I Been Pwned.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...