Ga naar inhoud

Wachtwoorden voor 87.000 Fortigate vpn-servers gelekt op internet


Aanbevolen berichten

Op internet zijn wachtwoorden en gebruikersnamen voor 87.000 Fortigate vpn-servers gelekt, zo waarschuwt securitybedrijf Fortinet. De inloggegevens konden worden gestolen door middel van een kwetsbaarheid waarvoor op 24 mei 2019 een beveiligingsupdate verscheen. Securitybedrijf Advanced Intelligence maakte eerder al melding van de gelekte lijst met wachtwoorden.

Het beveiligingslek, aangeduid als CVE-2018-13379, is op een schaal van 1 tot en met 10 wat betreft de impact beoordeeld met een 9,8. Door middel van path traversal kan een ongeauthenticeerde aanvaller systeembestanden downloaden. Op deze manier kan een aanvaller de inloggegevens van ingelogde vpn-gebruikers bemachtigen. Exploits die misbruik van het beveiligingslek maken zijn al bijna twee jaar beschikbaar.

Desondanks zijn er nog altijd ongepatchte Fortigate-servers op internet te vinden. De aanvaller die de wachtwoordenlijst online plaatste kon via het beveiligingslek de inloggegevens van een groot aantal vpn-accounts bemachtigen. Hoewel de servers in kwestie inmiddels gepatcht zijn, blijven ze kwetsbaar als gestolen wachtwoorden niet zijn gewijzigd, aldus Fortinet. Het securitybedrijf herhaalt het advies dat organisaties die kwetsbare versies draaien ook als onderdeel van de upgrade een wachtwoordreset van alle accounts moeten uitvoeren.

Hoewel er al geruime tijd een beveiligingsupdate voor de kwetsbaarheid beschikbaar is zoeken aanvallers nog altijd naar kwetsbare servers, meldt securitybedrijf Bad Packets. "Met de vpn-inloggegevens kan een kwaadwillende netwerktoegang krijgen en vervolgens kwaadaardige software installeren, data stelen of (gerichte) ransomware-aanvallen uitvoeren", zo laat het Digital Trust Center van het ministerie van Economische Zaken weten.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.