Ga naar inhoud

Helft Nederlanders vindt uniek wachtwoord voor accounts te veel gedoe


Aanbevolen berichten

Ongeveer de helft van de Nederlanders vindt een uniek wachtwoord voor al hun accounts en apparaten te veel gedoe, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onder iets meer dan duizend Nederlanders werd uitgevoerd (pdf).

Bijna driekwart van de ondervraagde Nederlanders beoordeelt de eigen kennis over digitale en online veiligheid redelijk tot (zeer) goed (42 procent redelijk, 24 procent goed, 6 procent zeer goed). Bijna een kwart beoordeelt deze als matig (23 procent) en 5 procent (zeer) slecht. 65-plussers en lager opgeleiden schatten hun eigen kennis over digitale veiligheid lager in dan anderen.

Vier op de vijf Nederlanders ontvingen in de afgelopen twaalf maanden een phishingmail. Bij 66 procent was dit thuis, de resterende veertien procent ontving het phishingbericht op werk. Twintig procent zegt daarnaast te zijn benaderd voor WhatsAppfraude.

Online veiligheid

Deelnemers werd ook gevraagd wat ze deden om hun online veiligheid te verbeteren. Het installeren van antivirussoftware was het meest genoemde antwoord en wordt door 67 procent van de deelnemers gedaan. Het regelmatig installeren van beveiligingsupdates volgt op een tweede plek met 66 procent.

Verder stelt een derde geregeld de wachtwoorden te wijzigen en zegt 32 procent het standaard wifi-wachtwoord van de modem te wijzigen. Iets meer dan een kwart van de ondervraagden maakt gebruik van een wachtwoordmanager. Bijna veertig procent geeft aan dat ze het lastig vinden om nieuwe wachtwoorden te maken.

Daarnaast vindt bijna vijftig procent het te veel gedoe om voor al hun accounts en apparaten een ander wachtwoord te hebben. Een kleine veertig procent stelt dat beveiligingsinstructies vaak ingewikkeld zijn en zo'n twintig procent vindt dat het maken van een back-up van de computer te veel tijd kost.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...