Ga naar inhoud

Actief misbruikt lek in Apache maakt ook remote code execution mogelijk


Aanbevolen berichten

Een actief misbruikt beveilgingslek in Apache versie 2.4.49 maakt ook remote code execution mogelijk, zo waarschuwen beveiligingsonderzoekers. Apache kwam op 4 oktober met een beveiligingsupdate voor een kwetsbaarheid aangeduid als CVE-2021-41773. Het ging om een zerodaylek, aangezien de kwetsbaarheid al voor het uitkomen van de update actief werd misbruikt.

Volgens de Apache Software Foundation maakt het beveiligingslek path traversal mogelijk, waarmee een aanvaller toegang tot mappen en bestanden kan krijgen waar hij eigenlijk geen toegang toe zou moeten hebben. Daarnaast is de kwetsbaarheid te gebruiken om de source van bestanden zoals CGI-scripts te lekken. Verschillende onderzoekers laten via Twitter weten dat de kwetsbaarheid ook voor remote code execution is te gebruiken.

Volgens internetbedrijf Netcraft draait 26 procent van alle websites op internet op Apache HTTP Server. Een scan via zoekmachine Shodan wijst uit dat 112.000 webservers Apache versie 2.4.49 draaien. Het uitvoeren van willekeurige code is echter alleen mogelijk wanneer "mod-cgi" staat ingeschakeld en de standaardoptie "Require all denied" in de configuratie ontbreekt, meldt onderzoeker Will Dormann. Beheerders wordt opgeroepen om te updaten naar Apache versie 2.4.50.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.