Ga naar inhoud

Google rolt update uit voor actief aangevallen zerodaylekken in Chrome


Aanbevolen berichten

Google heeft voor de vierder keer in korte tijd beveiligingsupdates uitgerold voor actief aangevallen zerodaylekken in Chrome. Dit jaar heeft het techbedrijf al vijftien zerodays in de browser moeten verhelpen. Net als bij vorige patches geeft Google geen details over de doelwitten van deze aanvallen en hoe ze precies plaatsvonden.

De kwetsbaarheden, aangeduid als CVE-2021-38000 en CVE-2021-38003, bevinden zich in Intents en V8. Intents is een onderdeel van de browser voor het openen van apps door middel van links. V8 is de JavaScript-engine die Chrome en andere browsers gebruiken voor het uitvoeren van JavaScript en waarin het afgelopen jaar al tal van andere zerodaylekken werden gevonden.

De impact van beide kwetsbaarheden is als "high" beoordeeld. Het gaat in dit geval om beveiligingslekken waardoor een aanvaller in het ergste geval code binnen de context van de browser kan uitvoeren. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld data van andere websites te lezen of aan te passen. Ook kwetsbaarheden om uit de Chrome-sandbox te ontsnappen vallen hieronder. De kwetsbaarheden zijn op zichzelf niet voldoende om een systeem over te nemen. Hiervoor zou een tweede kwetsbaarheid zijn vereist, bijvoorbeeld in het onderliggende besturingssysteem.

De Google Threat Analysis Group ontdekte beide zerodaylekken. Deze groep houdt zich bezig met het bestrijden van door overheden gesponsorde en uitgevoerde aanvallen tegen Google en diens gebruikers.

Naast de actief aangevallen zerodaylekken verhelpt de update ook verschillende andere kwetsbaarheden, waaronder één die tijdens de TianfuCup werd gedemonstreerd, een jaarlijkse wedstrijd waarbij onderzoekers worden beloond voor het demonstreren van onbekende beveiligingslekken.

Gebruikers krijgen het advies om te updaten naar Google Chrome 95.0.4638.69, die beschikbaar is voor Linux, macOS en Windows. Dit zal op de meeste systemen automatisch gebeuren. Microsoft Edge Chromium is net als Chrome op de Chromium-browser gebaseerd. Naar verwachting zal Microsoft snel met een update voor de eigen browser komen.

Hieronder een overzicht van de vijftien zerodaylekken in Google Chrome en wanneer ze zijn verholpen. Recentelijk bleek dat Google dit jaar een recordaantal zerodays heeft geregistreerd.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...