Ga naar inhoud

Mozilla lanceert Firefox 94 met Site Isolation tegen sidechannel-aanvallen


Aanbevolen berichten

Mozilla heeft vandaag Firefox 94 gelanceerd die voorzien is van een beveiligingsfeature die gebruikers tegen sidechannel-aanvallen zoals Spectre moet beschermen. Site Isolation zorgt ervoor dat elke website in een apart besturingssysteemproces wordt geladen, wat het lastiger voor kwaadaardige sites maakt om data van andere websites te lezen.

Zonder Site Isolation zou het bijvoorbeeld via kwetsbaarheden als Spectre en Meltdown mogelijk voor malafide sites zijn om toegang tot gegevens van andere sites te krijgen. Om dergelijke aanvallen te voorkomen is het nodig dat elke site op OS-niveau in een apart proces wordt geladen. Firefox maakt al gebruik van verschillende processen om bijvoorbeeld webcontent te laden.

Toch biedt dit volgens Mozilla nog niet voldoende bescherming, omdat het kan voorkomen dat twee verschillende websites hetzelfde besturingssysteemproces gebruiken en zo het procesgeheugen delen. Vervolgens zou het via een kwetsbaarheid als Spectre mogelijk voor de ene site zijn om data van de andere site in dit geheugen te benaderen. Met Site Isolation wordt dit voorkomen.

Naast de bescherming die de maatregel biedt heeft het ook andere voordelen. Door meer websites in gescheiden processen te laden zal de ene website geen invloed hebben op de reactie van websites in andere processen. Door meer processen te gebruiken voor het laden van websites kan ook de belasting over meerdere cpu-cores worden verdeeld, waardoor de onderliggende hardware efficiënter wordt gebruikt. Updaten naar Firefox 94 kan via de automatische updatefunctie en Mozilla.org.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...