Ga naar inhoud

Kritieke ftp-kwetsbaarheid in industrieel besturingssysteem van Siemens


Aanbevolen berichten

In een industrieel besturingssysteem van Siemens dat door miljarden apparaten wereldwijd wordt gebruikt hebben onderzoekers meerdere beveiligingslekken gevonden, waaronder een kritieke ftp-kwetsbaarheid. Het Siemens Nucleus Real-Time Operating Systems (RTOS) is aanwezig in medische apparaten zoals ventilatoren, patiëntmonitors en anesthesiemachines, industriële systemen en de automobielindustrie.

Onderzoekers van securitybedrijf Forescout vonden in de tcp/ip stack van het Nucleus RTOS dertien kwetsbaarheden (pdf). In de meeste gevallen kunnen deze beveiligingslekken tot een denial of service leiden. De ftp-server van de tcp/ip stack bevat drie kwetsbaarheden waardoor ook remote code execution mogelijk is. Eén van deze kwetsbaarheden, CVE-2021-31886, is op een schaal van 1 tot en met 10 wat betreft de impact beoordeeld met een 9,8.

De beveiligingslekken in de ftp-server worden veroorzaakt doordat die de lengte van de commando's user, pwd/xpwd en mkd/xmkd niet goed controleert, wat tot stack-based buffer overflows kan leiden. Onderzoekers van Forescout vonden via zoekmachine Shodan meer dan 2200 Nucleus ftp-servers die vanaf het internet toegankelijk zijn. Hoewel de overige kwetsbaarheden een lagere impactscore hebben kunnen die wel grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld als ventilatie- of treinsystemen worden platgelegd. Siemens heeft voor de dertien gevonden lekken beveiligingsupdates uitgebracht.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.