Ga naar inhoud

Log4j-kwetsbaarheid vanaf 2 december gebruikt bij aanvallen


Aanbevolen berichten

De kwetsbaarheid in Apache Log4j waarvoor op vrijdag 10 december een beveiligingsupdate verscheen is al sinds 2 december gebruikt bij aanvallen, zo waarschuwt Cisco. Internetbedrijf Cloudflare heeft het zelfs over 1 december. Cisco roept organisaties dan ook op om binnen hun logs en omgevingen vanaf deze datum op mogelijk misbruik te controleren.

Volgens het netwerkbedrijf vindt er inmiddels grootschalig misbruik van de kwetsbaarheid plaats, waarbij in veel gevallen een cryptominer op kwetsbare servers wordt geïnstalleerd. Ook antivirusbedrijf Sophos meldt de installatie van cryptominers. Om organisaties te helpen bij het vinden van aanwijzingen over mogelijk succesvolle aanvallen hebben Cisco en securitybedrijf Fox-IT verschillende indicators of compromise gepubliceerd, waaronder domeinnamen, ip-adressen, user-agent http-headers, commando's, hashes en gebruikte scripts.

Securitybedrijf Qihoo 360 meldt dat inmiddels twee botnets de de Log4j-kwetsbaarheid gebruiken voor het aanvallen van systemen. Het gaat om de Muhstik- en Mirai-botnets. De laatstgenoemde heeft het meestal op Internet of Things-apparaten voorzien. De botnets installeren een backdoor en kunnen besmette servers inzetten voor het uitvoeren van ddos-aanvallen.

Update

Internetbedrijf Cloudflare stelt dat de eerste Log4j-exploits van 1 december dateren.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.