Ga naar inhoud

Toename van ransomware-aanvallen op QNAP NAS-systemen


Aanbevolen berichten

De afgelopen dagen is er een toename van ransomware-aanvallen op NAS-systemen van fabrikant QNAP. Dat laat ID Ransomware tegenover Bleeping Computer weten. ID Ransomware is een dienst waar mensen door ransomware versleutelde bestanden of losgeldmeldingen kunnen uploaden om te te zien door welke ransomware ze zijn getroffen en of er een gratis decryptietool beschikbaar is.

In een maand tijd ontving ID Ransomware 411 inzendingen van NAS-eigenaren die slachtoffer waren geworden van de eCh0raix-ransomware. Daarbij nam het aantal inzendingen vanaf 19 december toe, met op 21 december een piek van negentig slachtoffers die bij ID Ransomware aanklopten. In 2019 waarschuwde QNAP voor het eerst voor de eCh0raix-ransomware, die allerlei bestanden op het NAS-systeem versleutelt.

In augustus van dit jaar werd er een nieuwe variant van eCh0raix ontdekt die naast QNAP-apparaten ook NAS-systemen van Synology kan infecteren. Wat de oorzaak van de laatste infectiepiek is, is onbekend. Sommige slachtoffers stellen dat de aanvallers toegang kregen via een kwetsbare versie van Photo Station. Daarnaast is bekend dat eCh0raix ook gebruikmaakt van beveiligingslekken in Hybrid Backup Sync (HBS 3). Eerder bracht QNAP updates voor deze kwetsbaarheden uit.

Slachtoffers van de ransomware die hun bestanden terug willen moeten losgeld betalen, wat varieert van 1200 tot 3000 dollar. In mei van dit jaar werd duidelijk dat honderden eigenaren van een QNAP-apparaat die door ransomware waren getroffen het gevraagde losgeld betaalden, wat de criminelen achter de aanvallen destijds zo'n 350.000 dollar opleverde.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.