Ga naar inhoud

Microsoft adviseert extra controle Log4j-systemen en verwacht lange nasleep


Aanbevolen berichten

Organisaties die van Log4j gebruikmaken doen er verstandig aan om hun systemen extra op eventueel misbruik te controleren, zo adviseert Microsoft. Het techbedrijf verwacht gezien het aantal kwetsbare diensten en software dat het nog lang kan duren voordat alle systemen zijn beveiligd en gepatcht, waardoor continue waakzaamheid van organisaties is vereist.

Door de aard van Log4j zijn niet alleen applicaties kwetsbaar die van de loggingsoftware gebruikmaken, maar ook alle diensten die weer met deze applicaties werken. Daardoor weten organisaties mogelijk niet hoe wijdverbreid het probleem in hun omgeving is, aldus Microsoft. Inmiddels zouden zowel statelijke actoren als doorsnee cybercriminelen misbruik van de Log4j-kwetsbaarheden maken.

Tijdens de laatste week van december bleef het aantal aanvalspogingen hoog, stelt Microsoft verder. "We hebben gezien dat veel aanvallers exploits voor deze kwetsbaarheden aan hun bestaande malwarekits en tactieken toevoegen, van coinminers tot hand-on-keyboard-aanvallen. Organisaties beseffen mogelijk niet hoe hun omgevingen misschien al zijn gecompromitteerd."

Microsoft adviseert dan ook een extra controle van systemen waarop kwetsbare Log4j-versies draaien. Het techbedrijf stelt dat de brede beschikbaarheid van exploitcode en scanningtechnieken een echt en concreet gevaar voor bedrijfsomgevingen vormt. Vanwege de vele software en diensten die zijn getroffen en de snelheid waarmee updates verschijnen en worden toegepast kan het nog lang duren voordat de situatie is verholpen, wat inhoudt dat bedrijven blijvend alert moeten zijn.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.