Ga naar inhoud

Google in VS aangeklaagd voor het illegaal verzamelen van locatiegegevens


Aanbevolen berichten

Vier Amerikaanse staten hebben Google aangeklaagd voor het illegaal verzamelen van locatiegegevens. Volgens de procureurs-generaal van het District of Columbia, Texas, Washington en Indiana misleidde en manipuleerde het techbedrijf gebruikers om toegang tot hun locatiegegevens te krijgen, onder andere door het bijna onmogelijk te maken om het tracken van de locatie te stoppen.

Volgens de aanklacht heeft Google sinds tenminste 2014 systematisch gebruikers misleid over hoe hun locatie wordt gevolgd en gebruikt en liet het techbedrijf hen geloven dat ze controle hadden over de informatie die Google over hen verzamelde. "In werkelijkheid is er geen manier voor consumenten om te voorkomen dat Google locatiegegevens verzamelt, opslaat en hiervan profiteert", aldus de procureurs-generaal.

Die spreken van misleiding waar niet alleen Androidgebruikers mee te maken kregen, maar ook gebruikers van Google-producten zoals Google Search en Google Maps op iOS-toestellen en andere apparaten. Met de rechtszaak willen de Amerikaanse staten de "misleidende en onrechtmatige" praktijken van Google stoppen en het bedrijf met boetes hiervoor straffen.

De aanklacht stelt dat Google gebruikers op vier punten schade heeft toegebracht. Zo is het onmogelijk voor gebruikers om zich voor het volgen van hun locatie af te melden. Google claimt dat het gebruikers "controle" geeft en hun keuze "respecteert". Zelfs wanneer een gebruiker zijn instellingen aanpast kan Google nog steeds zijn locatie volgens via apps op het toestel, wifi, bluetooth, het ip-adres en andere methodes, aldus de uitleg van de procureurs-generaal.

Verder spreken de procureurs-generaal van het misleiden van Androidgebruikers. Die kunnen "Locatiediensten" op hun toestel uitschakelen, maar volgens de aanklacht omzeilt het techbedrijf deze instelling en blijft het manieren vinden om de locatie van gebruikers te verzamelen. Daarnaast maakt Google gebruik van "dark patterns" om de keuze van gebruikers te ondermijnen en het beschermen van hun privacy te voorkomen.

Naast het stoppen van Googles werkwijze en het opleggen van boetes willen de vier Amerikaanse staten dat het techbedrijf ook de inkomsten afstaat die het met onrechtmatige locatietracking heeft verdiend. Google stelt dat de zaak is gebaseerd op onnauwkeurige claims en gedateerde aannames over de instellingen die het biedt.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.