Ga naar inhoud

Antivirusbedrijf Sophos meldt sterke afname van Log4j-aanvallen


Aanbevolen berichten

Het grootschalig misbruik van de Log4j-kwetsbaarheid waarvoor vorige maand nog werd gewaarschuwd heeft zich niet voorgedaan en het aantal waargenomen aanvallen is daarnaast sterk afgenomen, zo stelt antivirusbedrijf Sophos op basis van eigen onderzoek. De virusbestrijder verwacht dat ongepatchte Log4j-systemen wel nog jarenlang een doelwit zullen blijven.

Sommige experts noemden het Log4j-lek de grootste kwetsbaarheid aller tijden en waarschuwden voor grootschalig misbruik. Dat misbruik heeft zich vooralsnog niet voorgedaan. Het aantal pogingen is zelfs sterk afgenomen, aldus Sophos. Het bedrijf baseert zich op de cijfers van 68.000 firewalls bij klanten die data delen. Daarvan zag negentien procent een Log4j-aanval voorbij komen.

Bij de aanvallen die succesvol waren ging het in de meeste gevallen om de installatie van een cryptominer. Een mogelijke reden dat grootschalig misbruik is uitgebleven komt doordat exploits voor elke applicatie met kwetsbare Log4j-code moeten worden aangepast. Er is geen universele exploit die tegen alle Log4j-applicaties werkt. Ondanks het uitblijven van grootschalig misbruik kan het zijn dat aanvallers al via het lek toegang tot systemen hebben gekregen, maar die toegang nog niet verder hebben gebruikt. Daardoor blijft de initiële inbraak onopgemerkt.

"Mede door het snelle handelen van veel organisaties lijkt de omvang van actief misbruik op dit moment mee te vallen. Maar dat wil niet zeggen dat het hierbij blijft. De verwachting is dat kwaadwillenden de komende tijd naar kwetsbare systemen blijven zoeken en doelgerichte aanvallen blijven uitvoeren", waarschuwde het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) vorige week.

Afsluitend stelt onderzoeker Chester Wisniewski van Sophos dat de Log4j-kwetsbaarheid nog jaren een geliefd doelwit van pentesters en statelijke actoren zal blijven. Het identificeren en updaten van kwetsbare applicaties blijft dan ook belangrijk. Ook het NCSC adviseert organisaties om waakzaam te blijven en te blijven controleren of kwetsbare systemen worden gebruikt en waar nodig updates of mitigerende maatregelen toe te passen.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.