Ga naar inhoud

Decryptietool beschikbaar voor ransomware die QNAP-systemen versleutelt


Aanbevolen berichten

Securitybedrijf Emsisoft heeft een gratis tool uitgebracht die slachtoffers van de Deadbolt-ransomware moet helpen bij het ontsleutelen van hun QNAP-systeem. De tool werkt alleen als slachtoffers het losgeld hebben betaald. Vorige week raakte naar schatting zo'n vijfduizend NAS-systemen van fabrikant QNAP besmet met de Deadbolt-ransomware. Deze ransomware maakt misbruik van een kwetsbaarheid in de QTS-firmware om bestanden op het NAS-apparaat te versleutelen.

Slachtoffers moeten zo'n duizend euro losgeld betalen voor het ontsleutelen van hun bestanden. Afgelopen donderdag installeerde QNAP op tal van kwetsbare NAS-systemen de meest recente firmware-update waarmee de gebruikte kwetsbaarheid wordt verholpen. Daarnaast plaatst deze firmware-update de Deadbolt-ransomware in quarantaine. Dit heeft gevolgen voor gebruikers, aangezien daarmee ook de Deadbolt-pagina van het NAS-systeem verdwijnt die nodig is voor de decryptie van bestanden.

QNAP liet weten dat het gebruikers kan helpen bij het terugplaatsen van deze pagina. Emsisoft heeft echter een gratis decryptietool uitgebracht die versleutelde bestanden ook zonder de Deadbolt-pagina kan ontsleutelen. Gebruikers moeten echter wel over de decryptiesleutel beschikken om de tool te kunnen gebruiken.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.