Ga naar inhoud

Lemmings-lek in Ubuntu kan lokale gebruiker rootrechten geven


Aanbevolen berichten

Onderzoekers van securitybedrijf Qualys hebben een kwetsbaarheid in Ubuntu gevonden waardoor een ongeprivilegieerde gebruiker rootrechten kan krijgen. Er zijn updates uitgebracht om het probleem te verhelpen. De kwetsbaarheid, aangeduid als CVE-2021-44731 en "Oh Snap! More Lemmings", is aanwezig in Snap, een door Canonical ontwikkelde packagemanager voor Linux.

De packages worden snaps genaamd en zijn via de tool snapd te gebruiken. Ze werken op allerlei Linux-distributies en maken het mogelijk voor softwareontwikkelaars om hun applicaties direct onder gebruikers te verspreiden. Snaps zijn 'self-contained' applicaties die binnen een eigen sandbox draaien. Snapd maakt gebruik van het SUID-root programa snap-confine om de omgeving voor snap-applicaties te genereren.

Vanwege de 31ste verjaardag van het computerspel Lemmings besloot Qualys de kwetsbaarheid hiernaar te vernoemen. Het beveiligingslek wordt veroorzaakt door een zogeheten race-condition in snap-confine waardoor een lokale gebruiker zonder rechten uiteindelijk code met rootrechten kan uitvoeren, zoals hieronder wordt uitgelegd. De standaardinstallatie van Ubuntu Desktop is kwetsbaar. In het geval van Ubuntu Server gaat het om een "bijna" standaardinstallatie, aldus de onderzoekers. Ubuntu werd op 27 oktober vorig jaar over het lek ingelicht en kwam begin deze maand met updates.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.