Ga naar inhoud

SIDN detecteert malafide domeinnamen door middel van logoherkenning


Aanbevolen berichten

Het onderzoeksteam van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie die de .nl-domeinnamen beheert, heeft een systeem ontwikkeld dat malafide domeinnamen door middel van logoherkenning kan detecteren. Het LogoMotive-systeem bezoekt geautomatiseerd .nl-websites en maakt screenshots van de homepagina. Logo's op de homepagina worden vervolgens herkend en de resultaten geüpload naar een webapplicatie. Analisten kunnen zo controleren of het logo terecht of voor malafide doeleinden wordt gebruikt.

Recentelijk is het systeem getest met logo's van de Rijksoverheid en Thuiswinkel.org. In beide pilots scande SIDN Labs meerdere keren alle 6.2 miljoen .nl-domeinnamen met LogoMotive. In totaal werden zo'n 11.700 domeinnamen met het Rijksoverheid-logo gevonden. Het Thuiswinkel Waarborg-logo werd op ongeveer 10.600 .nl-sites aangetroffen. Er werden via LogoMotive meer dan 260 websites gevonden die onterecht van de logo's gebruikmaakten. In de meeste gevallen ging het om het logo van ThuisWinkel.org.

Tijdens de pilot werden ook 318 legitieme domeinnamen van de Rijksoverheid gevonden die nog niet in het domeinnaamregister van de Dienst Publiek en Communicatie (DPC) stonden. Naast het interne domeinnaamregister publiceert DPC ook een publiek websiteregister, waarin alle publieke overheidswebsites staan. Met deze registers controleert de overheid of alle Rijksoverheidsdomeinen aan veiligheidsstandaarden voldoen.

Volgen SIDN Labs blijkt uit het onderzoek dat logodetectie een doeltreffend mechanisme is om snel nieuwe malafide sites te ontdekken, voordat ze slachtoffers kunnen maken. De helft van de phishingwebsites was op het moment van herkenning nog niet gemeld op populaire blocklists. "Het is ook nuttig voor partijen die zelf nog weinig monitoren op misbruik", aldus research engineer Thijs van den Hout.

SIDN gaat LogoMotive binnen de eigen diensten gebruiken. Daarnaast wordt de code van het systeem beschikbaar gesteld voor academici en voor andere registry’s om het in hun dns-zones toe te passen.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.