Ga naar inhoud

Blockchain- en cryptobedrijven aangevallen via besmette applicaties


Aanbevolen berichten

Verschillende blockchain- en cryptobedrijven zijn de afgelopen jaren het doelwit geworden van een door Noord-Korea gesponsorde advanced persistent threat (APT)-groep die hierbij besmette applicaties inzet, zo claimen de FBI, het Amerikaanse Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) en het Amerikaanse ministerie van Financiën.

De groep wordt Lazarus genoemd, maar staat ook bekend als APT38, BlueNoroff en Stardust Chollima. Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft de groep sinds tenminste 2020 aanvallen uitgevoerd tegen cryptobeurzen, decentralized finance (DeFi)-protocollen, videogames waarmee cryptovaluta zijn te verdienen, cryptovaluta-handelsbedrijven, durfinvesteerders die in cryptovaluta investeren en personen die over grote hoeveelheden cryptovaluta en waardevolle non-fungible tokens (NFTs) beschikken.

Voor het uitvoeren van de aanvallen maakt de APT-groep gebruik van social engineering via verschillende communicatieplatformen, waarbij personen worden verleid om getrojaniseerde cryptovaluta-applicaties voor macOS en Windows te downloaden. Via deze besmette programma's krijgen de aanvallers toegang tot het systeem van het slachtoffer en kunnen daarvandaan het verdere netwerk compromitteren. Uiteindelijk proberen de aanvallers frauduleuze blockchain-transacties uit te voeren, aldus de waarschuwing van de overheidsinstanties.

Aangezien de aanvallers veel gebruikmaken van social engineering is het volgens de FBI en het CISA belangrijk om personeel over spearphishing te informeren. Zo doen de aanvallers zich bijvoorbeeld voor als recruiters en gebruiken e-mail en socialmediaplatformen om een vertrouwensband met het slachtoffer op te bouwen, voordat ze malafide documenten versturen. "Werknemers die cybersecurity aware zijn, zijn één van de beste verdedigingen tegen socialengineeringtechnieken zoals phishing", zo laten de overheidsinstanties verder weten.

Ook wordt gewaarschuwd om voorzichtig te zijn met third-party downloads en dan met name het downloaden van cryptovaluta-applicaties. Gebruikers moeten hun downloads dan ook altijd controleren en zeker weten dat het bestand van een betrouwbare bron afkomstig is en niet van een derde leverancier. "Aanvallers laten steeds zien dat ze applicaties van malware kunnen voorzien om zo toegang tot systemen te krijgen", melden de FBI en het CISA, die tevens een reeks technische beveiligingsmaatregelen adviseren.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.