Ga naar inhoud

Tor Project was niet goed toegerust om malafide servers in netwerk te vinden


Aanbevolen berichten

Het Tor Project, de organisatie verantwoordelijk voor het Tor-netwerk, was naar eigen zeggen niet goed toegerust om malafide servers in het Tor-netwerk te vinden. Ook erkent de organisatie dat het het Tor-netwerk de afgelopen jaren niet goed genoeg op malafide servers heeft gemonitord. Eén aanvaller kon daardoor maanden en mogelijk zelfs jaren zijn gang gaan. Later dit jaar komt er een nieuwe Tor Browser die als "game-changer" in de strijd tegen malafide servers moet dienen.

Dagelijks maken zo'n 2,5 miljoen mensen gebruik van het Tor-netwerk om hun privacy te beschermen, maar ook om websites te bezoeken die in het land van herkomst worden geblokkeerd. Het Tor-netwerk bestaat uit verschillende servers van vrijwilligers waarover het verkeer loopt. De laatste server in deze keten is de exitnode of exitrelay. Via deze server wordt het verzoek van de Tor-gebruiker naar het internet gestuurd. In het verleden zijn er verschillende incidenten met malafide exitnodes geweest die man-in-the-middle-aanvallen op gebruikers uitvoerden.

Eén aanvaller die achter deze malafide exitnodes zat wordt KAX17 genoemd. Eind december vorig jaar meldde een onderzoeker dat KAX17 sinds 2017 zowel entry guard-, middle relay- als exit-servers aan het Tor-netwerk heeft toegevoegd, waardoor hij Tor-gebruikers zou kunnen ontmaskeren. Volgens de onderzoeker hadden Tor-gebruikers een kans van 16 procent om met een guard-server van KAX17 verbinding te maken en zelfs een kans van 35 procent om met een middle relay-server te verbinden.

Volgens het Tor Project kon deze aanvaller dankzij het eigen falen van de organisatie maanden en mogelijk zelfs jaren op het Tor-netwerk actief zijn. Hiervoor geeft het Tor Project verschillende redenen. Zo werd het Tor-netwerk niet goed genoeg op malafide servers gemonitord. Daarnaast vereist het vinden en verwijderen van malafide servers een vertrouwensband tussen alle betrokken partijen, namelijk vrijwilligers, Tor-personeel en directory authorities. Dat vertrouwen was niet altijd aanwezig, wat voor frustraties zorgde en het vinden en verwijderen van malafide servers nog lastiger maakte.

De belangrijkste reden die het Tor Project echter geeft is dat het niet als een organisatie is opgezet om malafide server effectief te vinden en verwijderen. Zo ontbraken er middelen om de detectie te verbreden en het relaybeleid, netwerkmonitoring, contact met de community te verbeteren. Volgens het Tor Project verdienen de organisatorische tekortkomingen een aparte vermelding.

Game-changer

Het afgelopen jaar heeft het Tor Project naar eigen zeggen de coördinatie en organisatie om malafide servers te vinden verbeterd en zijn er ook nieuwe tools ontwikkeld. Dit zou het een stuk lastiger voor aanvallers hebben gemaakt om malafide servers aan het Tor-netwerk toe te voegen. Later dit jaar verschijnt er met Tor browser 11.5 een nieuw wapen tegen malafide servers, dat volgens het Tor Project een echter game-changer zal zijn.

Bij deze versie zal de HTTPS-Only-mode namelijk standaard zijn ingeschakeld. Hierdoor maakt de browser standaard alleen verbinding met https-sites. Dit zou moeten voorkomen dat malafide exitnodes man-in-the-middle-aanvallen op Tor-gebruikers kunnen uitvoeren. Volgens het Tor Project neemt dit de prikkel voor aanvallers weg om via malafide servers dergelijke aanvallen uit te voeren. Verder verwacht het Tor Project veel van de verbeterde monitoring en het opbouwen van een sterke "relay community" om malafide servers tegen te gaan.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.