Ga naar inhoud

QNAP-systemen via woordenboekaanval besmet met ransomware


Aanbevolen berichten

NAS-systemen van QNAP zijn het doelwit van nieuwe ransomware-aanvallen waarbij gebruik wordt gemaakt van een woordenboekaanval, zo laat de fabrikant zelf in een waarschuwing weten. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat de Checkmate-ransomware QNAP-systemen aanvalt waarvan de SMB-services toegankelijk zijn vanaf het internet.

Om toegang tot accounts te krijgen maakt de ransomware gebruik van een woordenboekaanval. Volgens QNAP werkt de aanval alleen wanneer gebruikers voor hun accounts een zwak wachtwoord hebben gekozen. Zodra de aanvaller via de woordenboekaanval weet in te loggen wordt er data in gedeelde mappen op het NAS-systeem versleuteld en in elke directory een losgeldbericht achtergelaten.

Het onderzoek naar de aanvallen is nog gaande. QNAP zegt snel met meer informatie te komen, maar adviseert in de tussentijd om SMB-services niet vanaf het internet toegankelijk te maken, SMBv1 uit te schakelen, te controleren dat voor elk account een sterk wachtwoord wordt gebruikt en periodiek back-ups te maken.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.