Ga naar inhoud

Frankrijk verbiedt gratis versie Office 365 en Google Workspace voor scholen


Aanbevolen berichten

Franse scholen en onderwijsinstellingen mogen geen gebruikmaken van de gratis versies van Microsoft Office 365 en Google Workspace omdat die niet aan de AVG voldoen en de Schrems II-uitspraak over de doorgifte van persoonsgegevens naar derde landen, zo stelt de Franse minister van Onderwijs Pap NDiaye. Hij reageerde op vragen van Philippe Latombe van de Democratische beweging.

Latombe stelde dat Microsoft met gratis oplossingen marktverstorend werkt en zich aan oneerlijke competitie schuldig maakt. Daarnaast heeft de politicus zorgen over de privacy van leerlingen, vanwege de opslag van data in de Amerikaanse cloud. NDiaye stelt dat de gratis versies van Microsoft Office 365 en Google Workspace niet aan de AVG voldoen en het ministerie onderwijsinstellingen heeft gevraagd om hier geen gebruik meer van te maken.

De Franse privacytoezichthouder CNIL adviseert het gebruik van oplossingen die wel aan de Europese privacywetgeving voldoen en waarbij geen data naar de Verenigde Staten wordt verstuurd. Eerder besloot een Duitse deelstaat Microsoft Office 365 te verbieden omdat het niet aan de AVG voldoet. Vorig jaar liet toenmalig minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid weten dat er bij het gebruik van Google G Suite en G Suite for Education privacyrisico's zijn waardoor organisaties die de software gebruiken geen of onvoldoende grip houden op wat er met de gegevens van gebruikers gebeurt.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wel bijzonder. Voor de stichting waar ik onder werk (zowel Primair als Middelbare scholen)  zagen we dat Google inderdaad minder toegefelijk is in een overleg dan Microsoft. Met Microsoft hebben wij inmiddels duidelijke afspraken en is de DPIA, het Data Protection Impact Assissment, geregeld. Binnen het netwerk van alle schoolbesturen in Nederland zie je dat dit op meer scholen in Nederland al goed geregeld is of dat men, de scholen en schoolbesturen,  er volop mee bezig is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.