Ga naar inhoud

Royal Mail nog altijd niet hersteld van grote ransomware-aanval


Aanbevolen berichten

De Royal Mail is nog altijd niet hersteld van de grote ransomware-aanval waardoor het vorige week werd getroffen, wat inhoudt dat het Britse postbedrijf geen internationale post en pakketten kan versturen. The Times meldde afgelopen vrijdag dat een team van meer dan honderd mensen bezig is om een oplossing te vinden, maar de statuspagina van de Royal Mail laat weten dat het nog altijd geen post internationaal kan versturen en roept mensen op om geen pakketten op de post te doen.

In totaal zijn zes magazijnen van het postbedrijf getroffen, waaronder het wereldwijde distributiecentrum in Heathrow. De Royal Mail is door de Britse overheid aangewezen als vitale infrastructuur. De aanval is uitgevoerd met de Lockbit-ransomware. Deze groep liet eerder weten dat het geen vitale infrastructuur aanvalt. LockBit wordt aangeboden als een Ransomware-as-a-Service (RaaS). Via RaaS kunnen criminelen op eenvoudige wijze over ransomware beschikken, waarbij er een deel van de inkomsten naar de ontwikkelaar van de ransomware gaat.

Criminelen moeten in dit geval de ransomware nog wel zelf verspreiden. Onlangs werd ook het grootste kinderziekenhuis van Canada getroffen door de Lockbit-ransomware. Toen liet de groep weten dat de verantwoordelijke partner de regels had overtreden en kreeg het ziekenhuis een gratis decryptietool. The Record heeft een interview met security-analist Jon DiMaggio, die onderzoek naar de vermeende leider van de Lockbit-groep deed. Hoe de Royal Mail besmet kon raken is niet bekend.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

De ransomware-aanval op de Royal Mail raakt ook tal van Britse bedrijven, aangezien die al een week lang geen post en pakketten via het Britse postbedrijf kunnen versturen en het ook onbekend is wanneer de dienstverlening wordt hervat. De aanval deed zich op 10 januari voor en heeft voor zover bekend zes magazijnen van Royal Mail geraakt, waaronder het globale distributiecentrum in Heathrow.

Bij de aanval zijn de machines versleuteld die worden gebruikt voor het printen van de verzendlabels voor het versturen van pakketten naar internationale bestemmingen. De Royal Mail heeft al dagen geen updates gegeven. Het postbedrijf spreekt nog steeds over een "cyberincident" en roept klanten op om geen post of pakketten naar internationale bestemmingen te sturen. Wanneer de problemen zijn verholpen of workarounds beschikbaar zijn laat Royal Mail niet weten. "Zoals met alle technische problemen moesten we een hoop zaken uitsluiten dat we alleen nauwkeurige informatie deelden", aldus een woordvoerder van het postbedrijf tegenover de BBC.

Meerdere media melden dat op meerdere locaties van de Royal Mail de printers losgeldboodschappen van de verantwoordelijke ransomwaregroep printten. Verschillende bedrijven die van het Britse postbedrijf afhankelijk zijn voor het versturen van poststukken doen tegenover de BBC hun verhaal en hekelen vooral het uitblijven van verdere informatie, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Naar schatting bevinden zich een half miljoen pakketten in limbo, waardoor getroffen bedrijven hun klanten nu moeten vergoeden of negatieve recensies op websites krijgen.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

update: donderdag 19 januari

 

De Royal Mail kan ruim een week na de ransomware-aanval waardoor het werd getroffen weer internationale briefpost versturen. Het versturen van pakketten of andere post naar het buitenland waarvoor een douaneaangifte is vereist is nog altijd niet mogelijk. Er wordt inmiddels geëxperimenteerd met een oplossing voor pakketpost, maar Britten worden nog altijd opgeroepen geen internationale pakketten te versturen. Dat laat de Royal Mail in een statusupdate weten.

De focus ligt nu op het wegwerken van de grote hoeveelheid pakketten en briefpost die sinds de aanval op 10 januari plaatsvond niet zijn verstuurd en nog altijd in de distributiecentra van de Royal Mail liggen. Het postbedrijf zegt dat het met externe experts, veiligheidsautoriteiten en toezichthouders samenwerkt om de gevolgen van het "cyberincident" op te lossen. Daarbij ligt de nadruk op het herstel van de internationale postbezorging. Het verwerken van inkomende post en pakketten werkt wel, zij het met kleine vertragingen. Hoe de aanval kon plaatsvinden is nog altijd niet bekendgemaakt.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.