Ga naar inhoud

SIDN ontwikkelt systeem om risicovolle. nl-domeinnamen te herkennen


Aanbevolen berichten

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie die de .nl-domeinnamen beheert, heeft een nieuw systeem ontwikkeld om de registratie van risicovolle. nl-domeinnamen te herkennen. Het systeem wordt inmiddels al een aantal maanden ingezet. Bij zo'n vijftien procent van de misbruikmeldingen die de SIDN voor .nl ontvangt gaat het om een domeinnaam die minder dan dertig dagen vóór de melding werd geregistreerd.

"Omdat deze domeinnamen zo snel na hun registratie worden gemeld, kan worden aangenomen dat ze met kwade bedoelingen zijn geregistreerd. Daaruit volgt dat we door malafide domeinnaamregistraties automatisch te identificeren en blokkeren de veiligheid van .nl kunnen verbeteren", zegt research engineer Thymen Wabeke. Om dergelijke risicovolle domeinnamen te herkennen ontwikkelde SIDN het systeem RegCheck, dat interpreteerbare risicoscores aan nieuwe domeinnaamregistraties toekent.

Het systeem, dat uit een kennisgedreven én datagedreven model bestaat, werd onder andere getraind met 2100 malafide registraties en 103.000 willekeurige legitieme registraties uit februari 2021 tot augustus 2022. Onder malafide verstaat de SIDN .nl-domeinnamen die binnen 30 dagen na registratie op de abusefeed van Netcraft werden gemeld. Registraties die niet binnen 30 dagen werden gemeld worden als legitiem beschouwd. Het datagedreven model van RegCheck wist bijna de helft van de risicovolle registraties in de gebruikte evaluatiedataset te detecteren.

De SIDN maakt sinds augustus vorig jaar naar eigen zeggen met succes gebruik van RegCheck om risicovolle domeinnaamregistraties binnen .nl te herkennen. "Wat betekent dat ons primaire doel is bereikt", aldus Wabeke. De research engineer benadrukt dat de SIDN meer doet dan alleen maar beoordelen of een domeinnaamregistratie een risico vormt. "Onze abuse-analisten komen dagelijks in actie naar aanleiding van registraties die door RegCheck zijn aangemerkt als risicovol."

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.