Ga naar inhoud

Microsofts verificatieproces misbruikt voor OAuth-phishingaanval


Aanbevolen berichten

Aanvallers hebben Microsofts proces voor het verifiëren van uitgevers van OAuth-apps misbruikt voor een phishingaanval, waardoor het leek alsof malafide apps van een betrouwbare uitgever afkomstig waren, zo laten het techbedrijf zelf en securitybedrijf Proofpoint weten. OAuth is een mechanisme waardoor applicaties van derden toegang tot het account van gebruikers kunnen krijgen, zonder dat die hiervoor hun wachtwoord hoeven af te staan.

Gebruikers moeten dergelijke applicaties zelf toegang tot hun account geven, maar zodra dat is gedaan kan de app vervolgens allerlei acties binnen het account uitvoeren, zoals het lezen van e-mail of toegang krijgen tot bestanden. Microsoft heeft een proces waarbij het de uitgevers van OAuth-apps verifieert. Wanneer een app toestemming vraagt voor toegang tot het account krijgt de gebruiker te zien dat de uitgever door Microsoft is gecontroleerd.

Afgelopen december ontdekte Microsoft een phishingaanval waarbij aanvallers zich voordeden als legitieme bedrijven en door het techbedrijf als uitgever van OAuth-apps waren geverifieerd. Vervolgens gebruikten de aanvallers hun verificatiestatus voor malafide OAuth-apps die werden ingezet bij phishingaanvallen op organisaties in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Wanneer gebruikers toestemming aan deze apps gaven werd hun e-mail gestolen.

Na ontdekking van de aanval heeft Microsoft de door de aanvallers gebruikte accounts en apps uitgeschakeld en klanten gewaarschuwd. Verder stelt het techbedrijf dat het aanvullende maatregelen neemt om het verificatieproces te verbeteren om zo herhaling in de toekomst te voorkomen. Hieronder twee van de malafide apps en de permissies die ze aan gebruikers vroegen.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.