Ga naar inhoud

Europese privacytoezichthouder start proef met Nextcloud en LibreOffice


Aanbevolen berichten

De Europese privacytoezichthouder EDPS is een proef met opensourcesoftware gestart, waarbij er specifiek met Nextcloud en LibreOffice Online wordt gewerkt. De software zal worden gebruikt voor het uitwisselen van bestanden, versturen van berichten, videogesprekken en het gezamenlijk werken aan documenten in een beveiligde cloudomgeving, aldus de EDPS.

"Opensourcesoftware biedt databeschermingsvriendelijke alternatieven voor veelgebruikte grootschalige cloudproviders, die vaak de persoonlijke data van individuen naar landen buiten de EU doorgeven. Dit soort oplossingen kunnen daarom de afhankelijkheid van monopolistische providers en negatieve vendor lock-in beperken", zegt EDPS-voorzitter Wojciech Wiewiórowski.

Hij merkt op dat door het verwerven van de opensourcesoftware via één Europese partij, het gebruik van subverwerkers wordt voorkomen, waarmee de EDPS voorkomt dat er data met landen buiten de EU wordt uitgewisseld en er een grotere controle over de verwerking van persoonlijke data is. De komende maanden zal de EDPS kijken hoe de software Europese instellingen kan ondersteunen bij het dagelijkse werk.

De nu gestarte pilot is onderdeel van een groter proces waarbij wordt gereflecteerd op gebruikte it-oplossingen binnen de EU en het zoeken naar alternatieven voor grote techbedrijven, om zo beter aan Europese regelgeving voor databescherming bij EU-instelligen te voldoen.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.