Ga naar inhoud

Google maakt client-side encryptie beschikbaar voor zakelijke versie Gmail


Aanbevolen berichten

Google heeft vandaag client-side encryptie voor de zakelijke versie van Gmail beschikbaar gemaakt. Het gaat hier niet om end-to-end encryptie, zoals Google ook uitlegt. Bij end-to-end encryptie kunnen alleen ontvanger en afzender de inhoud van berichten lezen. In het geval van client-side encryptie heeft de systeembeheerder van het bedrijf beschikking over de sleutels van gebruikers en kan zo de inhoud van uitgewisselde berichten controleren.

Het is echter niet mogelijk voor Google om de inhoud van berichten te lezen, zo stelt het bedrijf in een uitleg over de feature. Bij client-side encryptie voor Gmail on the web wordt de e-mail in de browser van de gebruiker versleuteld voordat die wordt verstuurd. Clients maken hierbij gebruik van encryptiesleutels die in een cloudgebaseerde key management service zijn gegenereerd en opgeslagen.

Beheerders hebben zo de controle over de sleutels en wie er toegang toe heeft. Zo is het mogelijk om de toegang van gebruikers tot hun sleutels in te trekken, ook wanneer een gebruiker die zelf heeft gegenereerd. Ook kunnen beheerders zo de versleutelde bestanden van gebruikers monitoren. De header van de e-mail, waaronder onderwerp, timestamps en geadresseerden, zijn niet versleuteld.

Client-side encryptie, waarmee gebruikers ook met gebruikers van andere e-mailclients versleuteld kunnen mailen, is beschikbaar voor organisaties die werken met Google Workspace Enterprise Plus, Education Plus en Education Standard. De feature, waar afgelopen december een bètatest van startte, staat standaard uitgeschakeld. Beheerders moeten die voor hun organisatie inschakelen, waarna gebruikers vervolgens de optie kunnen kiezen. Client-side encryptie is niet beschikbaar voor Gmail-gebruikers met een persoonlijk Gmail-account of in eenvoudigere zakelijke versies zoals Google Workspace Essentials of G Suite Basic.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.