Ga naar inhoud

Cryptomixer ChipMixer tijdens internationale politieoperatie offline gehaald


Aanbevolen berichten

Tijdens een internationale operatie hebben politiediensten cryptomixer ChipMixer offline gehaald. Daarbij zijn ook vier servers, 44 miljoen euro aan bitcoin en zeven terabyte aan data in beslag genomen. ChipMixer wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van geld. Cryptomixers beschermen de privacy van cryptotransacties. Gebruikers kunnen cryptovaluta van één wallet in een "pool" storten en met een andere wallet opnemen. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk om anoniem geld te doneren, maar kunnen mensen ook hun cryptovaluta beschermen.

Volgens Europol heeft ChipMixer, dat sinds halverwege 2017 online was, mogelijk miljarden euro's witgewassen afkomstig van ransomware, gestolen cryptovaluta en andere criminele zaken. Zo hebben verschillende ransomwaregroepen, waaronder Zeppelin, SunCrypt, Mamba, Dharma en Lockbit, van ChipMixer gebruikgemaakt voor het witwassen van het losgeld van slachtoffer, zo claimt Europol.

Bij de operatie tegen ChipMixer waren de Amerikaanse, Belgische, Duitse, Poolse en Zwitserse autoriteiten betrokken. Europol faciliteerde de uitwisseling van informatie en ondersteunde de coördinatie van de operatie. Vorig jaar werd in Nederland nog de ontwikkelaar van cryptomixer Tornado Cash aangehouden.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.