Ga naar inhoud

Microsoft: kritieke kwetsbaarheid in Outlook al sinds april 2022 misbruikt


Aanbevolen berichten

Een kritieke kwetsbaarheid in Microsoft Outlook waardoor aanvallers de wachtwoordhash van gebruikers kunnen stelen zonder ook maar enige interactie van slachtoffers is zeker sinds april 2022 misbruikt, zo laat Microsoft weten. Het techbedrijf kwam op 14 maart van dit jaar met een beveiligingsupdate voor het zerodaylek. De aanvallen laten volgens het techbedrijf weinig sporen achter. Daarom heeft het vanavond meer informatie gegeven waarmee organisaties kunnen controleren of ze slachtoffer zijn geworden.

Het beveiligingslek, aangeduid als CVE-2023-23397, is aanwezig in alle ondersteunde versies van Microsoft Outlook voor Windows. Andere versies zijn niet kwetsbaar. De kwetsbaarheid is op een schaal van 1 tot en met 10 beoordeeld met een 9.8. Het gaat hier om een "Elevation of Privilege" kwetsbaarheid. Dergelijke beveiligingslekken worden meestal niet als kritiek bestempeld, maar dit is bij CVE-2023-23397 wel het geval.

Door het versturen van een malafide e-mail kan de aanvaller het slachtoffer op zijn server laten inloggen, waarbij diens Net-NTLMv2-hash wordt verstuurd. De aanvaller kan vervolgens deze hash gebruiken om zich bij andere diensten als het slachtoffer te authenticeren. De aanval vereist geen enkele interactie van het slachtoffer. Alleen het hebben gestart van Outlook is voldoende. Daarbij maakt het niet uit of het slachtoffer bijvoorbeeld het laden van remote images heeft uitgeschakeld.

Volgens Microsoft laat misbruik van CVE-2023-23397 weinig forensische sporen achter die bij traditionele "endpoint forensic analysis" zijn te vinden. Om organisaties te helpen hoe ze misbruik van het beveiligingslek in het verleden en heden is het techbedrijf met meer informatie gekomen. Verder wordt organisaties aangeraden om Outlook te updaten en uitgaand verkeer naar tcp-poort 445/SMB te blokkeren. Dit moet voorkomen dat bij misbruik van het Outlook-lek de inlogpoging van het slachtoffer naar de server van de aanvaller wordt verstuurd.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is een verouderd onderwerp. Heb je een gelijkaardige vraag? Start dan een nieuw topic in dit forumonderdeel aub.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.