Ga naar inhoud

Klanten T-Mobile, Tele2 en Ben en Roblox-spelers doelwit FluBot-malware


Aanbevolen berichten

Klanten van T-Mobile, Tele2 en Ben en spelers van de populaire videogame Roblox zijn het doelwit van de FluBot-malware geworden, die Androidtelefoons kan infecteren. Dat blijkt uit berichtgeving van T-Mobile, Ben en de NOS. Klanten van de telecomproviders ontvingen een sms-bericht over een voicemail, gemiste oproep of openstaande factuur. In werkelijkheid wijst de link naar een pagina waarop een malafide APK-bestand wordt aangeboden, wat de FluBot-malware is.

Aangezien Android het installeren van apps uit onbekende bronnen standaard blokkeert bevat de pagina waarop de app is te downloaden informatie over het uitschakelen van deze beveiligingsoptie. Eenmaal geïnstalleerd door de gebruiker kan FluBot sms-berichten onderscheppen en versturen, het adresboek uitlezen, telefoonnummers bellen en Google Play Protect uitschakelen. Het voornaamste doel is echter phishing. De malware kijkt hiervoor welke applicaties erop het toestel geïnstalleerd staan.

In het geval van bankapplicaties zal FluBot hiervoor een aparte phishingpagina downloaden. Zodra het slachtoffer de legitieme bank-app start plaatst FluBot de phishingpagina hierover. Inloggegevens die gebruikers vervolgens op de phishingpagina invullen worden naar de aanvaller gestuurd. Daarnaast kan de malware phishingpagina's voor creditcardgegevens tonen en besmette toestellen nieuwe sms-berichten laten versturen.

De NOS laat vandaag weten dat kinderen via WhatsApp berichten met linkjes ontvangen die naar enquêtes wijzen waarmee ze virtueel geld voor het spel Roblox zouden kunnen verdienen. In werkelijkheid gaat het om een scam en proberen de websites waarop de vragenlijsten staan ook de FluBot-malware te verspreiden. Eenmaal geïnstalleerd blijkt de malware via de besmette telefoon allerlei sms-berichten naar een buitenlands nummer te versturen. Een van de getroffen kinderen laat weten dat ze op deze manier ongeveer zeventig euro verloor.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is een verouderd onderwerp. Heb je een gelijkaardige vraag? Start dan een nieuw topic in dit forumonderdeel aub.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.