Ga naar inhoud

Meta krijgt boete van 20 miljoen dollar voor misleiden gebruikers vpn-app


Aanbevolen berichten

Meta heeft in Australië een boete van 20 miljoen dollar gekregen voor het misleiden van gebruikers van de Onavo Protect vpn-app. Onavo Protect werd in 2013 door Facebook overgenomen en bood gebruikers een gratis vpn-dienst aan. Meta (destijds nog Facebook) stelde dat de app de gegevens en activiteiten van gebruikers zou beschermen en dat de verzamelde data alleen werd gebruikt voor het kunnen aanbieden van de vpn-dienst.

In werkelijkheid werd het gedrag van gebruikers, zoals welke apps ze gebruikten en hoelang, door Onavo en Facebook Israel verzameld, en vervolgens geanonimiseerd, geaggregeerd en gedeeld met moederbedrijf Meta. De data werd gebruikt voor Meta's marktonderzoek. De vpn-app werd tussen februari 2016 en oktober 2017 meer dan 270.000 keer door Australische gebruikers geïnstalleerd.

De Australische toezichthouder ACCC stapte naar de rechter, omdat het vond dat gebruikers niet duidelijk werd verteld dat ze Meta hielpen met het gebruik van hun data voor commercieel gewin. Een federale Australische rechtbank heeft nu geoordeeld dat Meta's dochterondernemingen Facebook Israel en Onavo het publiek hebben misleid door niet te melden dat hun gegevens voor andere doeleinden zouden worden gebruikt dan het aanbieden van de vpn-dienst.

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.