Ga naar inhoud

Ruim 1800 Citrix NetScalers via beveiligingslek voorzien van backdoor


Aanbevolen berichten

Aanvallers hebben ruim 1800 Citrix NetScalers via een beveiligingslek voorzien van een backdoor. Zo'n 1250 van de apparaten hebben inmiddels een beveiligingsupdate voor de kwetsbaarheid ontvangen, maar waren voor de installatie van de patch al gecompromitteerd en zijn dat nog steeds. Zo stellen securitybedrijf Fox-IT en het Dutch Institute of Vulnerability Disclosure (DIVD) op basis van eigen onderzoek.

Het beveiligingslek in NetScaler ADC (voorheen Citrix ADC) en NetScaler Gateway (voorheen Citrix Gateway) laat een aanvaller willekeurige code op de server uitvoeren. Citrix kwam op 18 juli met beveiligingsupdates voor de kwetsbaarheid, aangeduid als CVE-2023-3519. Op dat moment werd er al actief misbruik van het lek gemaakt. Via het beveiligingslek installeren de aanvallers een webshell, waarmee ze toegang tot de server behouden en verdere aanvallen kunnen uitvoeren.

Volgens de onderzoekers waren op het moment van de aanvallen 31.000 Citrix NetScalers kwetsbaar voor CVE-2023-3519. Gisteren bleek dat van de NetScalers er 1828 met een webshell zijn besmet. Daarvan hebben er 1248 inmiddels de beveiligingsupdate voor de kwetsbaarheid ontvangen. Organisaties zouden daardoor kunnen denken dat ze veilig zijn, terwijl in werkelijkheid aanvallers nog steeds toegang tot de server hebben.

Vooral in Duitsland zijn veel getroffen NetScalers aangetroffen. In Nederland gaat het om meer dan honderd machines. Zowel Fox-IT als securitybedrijf Mandiant hebben scanners uitgebracht waarmee organisaties kunnen kijken of hun NetScalers zijn gecompromitteerd. Het DIVD is op 10 augustus begonnen met het informeren van gecompromitteerde organisaties.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is een verouderd onderwerp. Heb je een gelijkaardige vraag? Start dan een nieuw topic in dit forumonderdeel aub.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.