Ga naar inhoud

Adblocker uBlock Origin Lite beschikbaar voor Firefox


Captain Kirk

Aanbevolen berichten

De maker van de populaire adblocker uBlock Origin heeft een 'lite' versie voor Firefox beschikbaar gemaakt die standaard minder goed presteert dan het origineel. Aanleiding zijn nieuwe regels van Google die voor browser-extensies gaan gelden. De manier waarop extensies binnen Chrome en andere browsers mogen werken staat beschreven in een manifest.

Google zal versie drie (V3) van het manifest voor extensies gaan verplichten. Eén van de aanpassingen in het nieuwe manifest betreft het uitfaseren van de webRequest API. Adblockers maken van deze API gebruik voor het onderscheppen, blokkeren, doorsturen en aanpassen van in- en uitgaand verkeer van de browser. Google heeft in de plaats van deze API een nieuwe API in Manifest V3 voorgesteld genaamd declarativeNetRequest (DNR).

DNR beperkt de mogelijkheden van adblockers door een limiet te stellen aan het aantal regels alsmede het aantal beschikbare filters en acties van een extensie. Voor statische regels hanteert Chrome in Manifest V3 een limiet van 30.000 regels per extensie en een totale limiet van 330.000 regels voor alle geïnstalleerde extensies bij elkaar. In het geval de limiet wordt overschreden zal Chrome ingrijpen en bepaalde regels, waarin staat welke url's van adverteerders en trackers te filteren, aanpassen.

In het ergste geval kan zelfs het standaardfilter worden uitgeschakeld omdat het meer dan 30.000 regels bevat. Voor dynamische regels, waarmee de gebruiker zijn eigen regels en filters kan toevoegen, geldt een limiet van vijfduizend. Wanneer deze limiet wordt overschreden zal de adblocker alleen de eerste vijfduizend regels toepassen en blijft de rest uitgeschakeld. Raymond Hill, ontwikkelaar van uBlock Origin, uitte eerder al kritiek op Manifest V3. Vanwege de nieuwe regels besloot hij een lite-versie van zijn adblocker te ontwikkelen die minder permissies vereist. Zo heeft de adblocker geen permissies nodig om data van websites te lezen of aan te passen. Daardoor heeft de adblocker wel minder mogelijkheden, aldus Hill.

Firefox gaat ook gebruikmaken van Manifest V3, maar Mozilla liet al weten dat het niet van plan is om adblockers te gaan beperken zoals Google doet. Desondanks is uBlock Origin Lite nu ook voor Firefox beschikbaar gekomen. Standaard is ook de lite-versie voor Firefox minder effectief dan het origineel, maar biedt gebruikers wel de mogelijkheid om permissies voor specifieke sites uit te breiden, zodat de adblocker op die sites beter kan filteren. Hill voegt toe dat de lite-versie nog wel een 'work in progress' is. Voor Chrome-gebruikers was de lite-versie al al beschikbaar.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.