Ga naar inhoud

Gegevens zestig miljoen personen gestolen via lek in MOVEit Transfer


Aanbevolen berichten

De criminelen achter de Clop-ransomware hebben via een kwetsbaarheid in MOVEit Transfer de gegevens van zestig miljoen personen gestolen. Duizend organisaties werden via het beveiligingslek aangevallen, zo stelt securitybedrijf Emsisoft op basis van datalekmeldingen aan privacytoezichthouders, persberichten, meldingen bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC en de website van de criminelen zelf.

MOVEit Transfer is een applicatie voor het uitwisselen van bestanden. Allerlei organisaties maken er gebruik van om onder andere vertrouwelijke informatie binnen de organisatie te delen. Een zerodaylek in deze software werd eind mei bij een wereldwijde aanval gebruikt, waarbij criminelen achter de Clop-ransomware toegang tot de MOVEit-servers van inmiddels duizend organisaties kregen en daarbij allerlei gegevens buitmaakten. Op de eigen website publiceert de Clop-groep vervolgens de namen van getroffen organisaties. Als het gevraagde losgeld niet wordt betaald dreigt de groep de gestolen data te publiceren.

Emsisoft stelt dat inmiddels van duizend organisaties bekend is dat ze slachtoffer zijn geworden en dat aantal kan nog verder groeien. De grootste datadiefstal via het MOVEit-lek vond plaats bij de Amerikaanse dienstverlener Maximus, waarbij de gegevens van elf miljoen personen werden gestolen. Op de tweede plaats staat het Franse centrum voor werkgelegenheid Pôle emploi. Daar kregen de aanvallers de gegevens van tien miljoen mensen in handen, zo werd vorige week bekend.

De meeste getroffen organisaties, 84 procent, bevinden zich in de Verenigde Staten, Duitsland volgt met 3,6 procent op de tweede plek, gevolgd door Canada (2,6 procent) en het Verenigd Koninkrijk (2,1 procent). Financiële en professionele dienstverleners en onderwijsinstellingen maken bij elkaar vijftig procent van de getroffen organisaties uit.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is een verouderd onderwerp. Heb je een gelijkaardige vraag? Start dan een nieuw topic in dit forumonderdeel aub.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.