Ga naar inhoud

EU-ministers overleggen over oprichting van Europees Cyberschild


Captain Kirk

Aanbevolen berichten

Ministers uit de Europese Unie overleggen volgende maand over de oprichting van een Europees Cyberschild. Het gaat om een Europees netwerk van Security Operations Centers (SOCs) die zich gaan bezighouden met het opsporen, analyseren en verwerken van gegevens over cyberdreigingen en –incidenten. Het Europees Cyberschild is onderdeel van de Europese Cybersolidariteitsverordening (Cyber Solidarity Act) die de Europese Commissie eerder dit jaar presenteerd.

Op 5 december vindt de Telecomraad plaats in Brussel, waarbij Europese telecomministers bijeenkomen en ook over de Cyber Solidarity Act zullen spreken. Het voorstel van de Cybersolidariteitsverordening gaat naast de oprichting van een Europees Cyberschild ook over het instellen van een Europees Cybernoodmechanisme en het instellen van een Europees Evaluatiemechanisme voor Cyberincidenten.

"Op deze manier wil de Commissie bijdragen aan het versterken van het algehele situationeel bewustzijn van cyberdreigingen, het versterken van gemeenschappelijke responscapaciteiten en de algehele weerbaarheid van de Unie vergroten", stelt demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer (pdf).

Het Europees Cyberschild zal bestaan uit zogenoemde nationale SOCs en grensoverschrijdende SOCs. De nationale SOCs gaan informatie uitwisselen, terwijl de grensoverschrijdende SOCs relevante informatie over grootschalige cybersecurityincidenten moeten verstrekken aan het EU-Cyber Crisis Liaison Organisation Netwerk (EU-CyCLONE), het Computer Security Incident Response Teams Netwerk (CSIRT-Netwerk) en de Europese Commissie.

"Nederland heeft echter vragen ten aanzien van de praktische uitwerking van het voorstel. Hierbij gaat de aandacht van Nederland tijdens de onderhandelingen met name uit naar (het bewaken van) samenhang en het voorkomen van duplicatie met andere initiatieven binnen het cyberdomein, een sterkere rol van lidstaten in de (inzet van) de Cyber Reserve, effectiviteit en goede werking van de op te zetten mechanismen, en de link (van informatiedeling) met nationale veiligheid en de verantwoordelijkheid van lidstaten hierbij", aldus minister Adriaansens. Volgende maand zouden zowel het Europees Parlement als de Raad van de Europese Unie met een positie over het voorstel moeten komen.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.