Ga naar inhoud

Barracuda Gateways aangevallen via zeroday in Spreadsheet::ParseExcel


Aanbevolen berichten

Aanvallers hebben misbruik gemaakt van een zerodaylek in een opensource-library voor het verwerken van Excel-bestanden om Barracuda Email Security Gateways met malware te infecteren. Het gaat om de library Spreadsheet::ParseExcel. Barracuda heeft een update uitgebracht om gateways te beschermen, maar de kwetsbaarheid in Spreadsheet::ParseExcel is nog altijd niet opgelost en producten die van de library gebruikmaken zijn dan ook kwetsbaar.

De Email Security Gateway is een product dat e-mailverkeer op malware, phishing en andere zaken controleert. De Amavis-virusscanner die op de gateway draait maakt gebruik van Spreadsheet::ParseExcel voor het scannen van Excel-bijlagen die via e-mail worden verstuurd. Een kwetsbaarheid in de library maakt het mogelijk voor een aanvaller om door middel van een malafide Excel-bijlage willekeurige code op de gateway uit te voeren.

Aanvallers hebben de kwetsbaarheid gebruikt om Barracuda Gateways met twee backdoors te infecteren om zo toegang tot de apparaten te behouden. Barracuda en securitybedrijf Mandiant claimen dat de zeroday-aanvallen zijn uitgevoerd door een vanuit China opererende groep. Op 21 december kwam Barracuda met een update om de kwetsbaarheid in de eigen implementatie (CVE-2023-7102) van de library te verhelpen, gevolgd met een update op 22 december om getroffen gateways op te schonen.

Het beveiligingslek in Spreadsheet::ParseExcel (CVE-2023-7101) is nog altijd aanwezig en organisaties die hiervan gebruikmaken, of met producten werken die van de library afhankelijk zijn, worden opgeroepen om maatregelen te treffen. De Australische overheid heeft inmiddels een waarschuwing afgegeven.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is een verouderd onderwerp. Heb je een gelijkaardige vraag? Start dan een nieuw topic in dit forumonderdeel aub.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.