Ga naar inhoud

Microsoft verwacht misbruik van kritieke Windows Kerberos-kwetsbaarheid


Aanbevolen berichten

Microsoft verwacht dat aanvallers misbruik zullen gaan maken van een kritieke Kerberos-kwetsbaarheid in Windows waarvoor gisteren beveiligingsupdates verschenen. Kerberos is een authenticatieprotocol dat vaak wordt gebruikt om gebruikers of hosts in Windowsomgevingen te authenticeren. Het is ook het authenticatieprotocol gebruikt in Active Directory-implementaties. Duizenden organisaties en bedrijven wereldwijd maken gebruik van Active Directory om gebruikersgroepen en rechten te definiëren en netwerkvoorzieningen beschikbaar te maken.

Tijdens de eerste patchdinsdag van 2024 kwam Microsoft met beveiligingsupdates voor 49 kwetsbaarheden, waarvan er twee als kritiek zijn aangemerkt. De Kerberos-kwetsbaarheid (CVE-2024-20674) heeft de hoogste impactscore gekregen, een 9.0 op een schaal van 1 tot en met 10. Via het beveiligingslek kan een ongeauthenticeerde aanvaller man-in-the-middle (MiTM) aanvallen uitvoeren waarbij hij een Kerberos-authenticatiesever spooft.

Een aangevallen client ontvangt in dit geval een bericht van de aanvaller dat van de echte Kerberos-authenticatieserver afkomstig lijkt. Een aanvaller zou hiervoor wel eerst toegang tot het netwerk moeten krijgen. Microsoft omschrijft de kwetsbaarheid als een " Security Feature Bypass". Dergelijke beveiligingslekken krijgen meestal een lagere impactscore, maar in dit geval gaat het volgens Microsoft om een kritieke kwetsbaarheid.

Daarnaast verwacht het techbedrijf dat aanvallers er misbruik van zullen gaan maken. "Exploitation more likely", aldus Microsoft eigen Exploitability Index. Volgens de uitleg zijn soortgelijke kwetsbaarheden in het verleden vaker misbruikt, wat het een aantrekkelijk doelwit voor aanvallers maakt en het daardoor waarschijnlijker is dat er ook exploits zullen verschijnen. Organisaties die van Kerberos gebruikmaken moeten deze kwetsbaarheid dan ook met een hogere prioriteit behandelen, aldus Microsoft.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is een verouderd onderwerp. Heb je een gelijkaardige vraag? Start dan een nieuw topic in dit forumonderdeel aub.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.