Ga naar inhoud

Proton Mail hekelt dataverzameling Outlook: surveillance voor financieel gewin


Aanbevolen berichten

E-mailprovider Proton Mail heeft uitgehaald naar de data die de nieuwe versie van Microsoft Outlook voor Windows verzamelt en met derde partijen deelt. Volgens het Zwitserse bedrijf is er sprake van surveillance voor financieel gewin. De nieuwe Outlook voor Windows vraagt toestemming om data met 772 partijen te delen. Die kunnen gegevens voor onder andere gerichte advertenties gebruiken, als het verkrijgen van locatiegegevens, meldt Proton Mail.

"Deze laatste versie van Outlook bevestigt dat meer van de winsten van Big Tech afhankelijk worden van het verzamelen van persoonlijke data", stelt Edward Komenda van Proton Mail. Eerder meldde het Duitse Heise Online dat de nieuwe Outlook toegang tot inloggegevens van third-party e-mailproviders kan krijgen als gebruikers bijvoorbeeld hun Yahoo- of Gmail-account synchroniseren.

"Microsoft geeft zichzelf toegang tot je e-mailaccount zonder dat je dit weet, zodat het je e-mails kan scannen en analyseren - en ze met derde partijen delen", claimt Proton Mail verder. "Met de lancering van deze nieuwe Outlook als een dataverzamelings- en advertentiedienst, heeft Microsoft laten zien dat het niet verschilt van de Googles en Metas van deze wereld. Als deze bedrijven privacy de standaard zouden maken, zouden ze de omzet verliezen waaraan ze verslaafd zijn geworden."

Uit het privacybeleid blijkt dat Microsoft allerlei gegevens kan verzamelen, zoals naam en contactgegevens, wachtwoorden, demografische data, betalingsgegevens, abonnement- en licentiegegevens, zoekopdrachten, apparaat- en gebruiksgegevens, foutrapporten en prestatiegegevens, spraakgegevens, tekst-, inkt- en typgegevens afbeeldingen, locatiegegevens, content, feedback en beoordelingen en verkeersgegevens. Deze data kan vervolgen worden gedeeld met dienstverleners, betalingsverwerkers en advertentiediensten.

Deze week meldde Zwitserse media dat de Zwitserse inlichtingendienst op grote schaal massasurveillance toepast. In een reactie stelt Proton Mail dat dit, vanwege genomen beveiligingsmaatregelen en het als eigen internetprovider opereert, geen gevolgen voor gebruikers voor de e-maildienst heeft.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.