Ga naar inhoud

Mozilla hekelt hoe Apple, Google en Microsoft andere browsers dwarsbomen


Aanbevolen berichten

Mozilla is naar eigen zeggen al jaren bezig om ervoor te zorgen dat platforms en besturingssystemen van Apple, Google en Microsoft andere browsers een eerlijk speelveld bieden en is nu met een overzicht gekomen van de problemen waar het mee te maken heeft. Daarnaast roept de Firefox-ontwikkelaar de techbedrijven op om de problemen op te lossen en tot een gelijk speelveld voor onafhankelijke browsers zoals Firefox te komen

Volgens Mozilla trekken de genoemde techbedrijven hun eigen browser voor, wat gevolgen voor mensen en concurrerende browsers heeft. Browsers zijn namelijk de primaire gateway waardoor mensen het internet gebruiken, aldus de Firefox-ontwikkelaar. "Dit centrale karakter schept een sterke prikkel voor dominante spelers om te bepalen welke browsers mensen gebruiken."

Mozilla stelt dat er een lange geschiedenis is van bedrijven die hun controle over apparaten en besturingssystemen gebruiken om het speelveld in voorkeur van hun eigen browser te bewegen. Deze bedrijven maken het lastiger voor gebruikers om een andere browser te downloaden, negeren of resetten de standaard ingestelde browservoorkeur, vereisen het gebruik van de eigen browser om third-party browsers te downloaden of trekken hun eigen browser op andere manieren voor.

De Firefox-ontwikkelaar zegt dat het al jaren met platformaanbieders in gesprek is om deze problemen op te lossen, maar het nog altijd tegen muren aanloopt. Om deze problemen inzichtelijk te maken heeft Mozilla nu het 'Platform Tilt' dashboard gelanceerd, waarop allerlei problemen staan vermeld. Het gaat bijvoorbeeld om het verbod op third-party browser-engines in de Apple App Store, het importeren van browserdata op Android en het instellen van de standaardbrowser op Windows.

"Deze tracker laat de problemen zien waarmee we te maken hebben bij het ontwikkelen van Firefox, maar we geloven in een gelijk speelveld voor iedereen, niet alleen onszelf. We moedigen andere browserleveranciers aan om hun eigen zorgen op gelijke wijze kenbaar te maken", aldus Mozilla, dat Apple, Google en Microsoft oproept om de genoemde problemen op te lossen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.