Ga naar inhoud

Gebruikers QQ, Sogou en WPS Office via MitM-aanval besmet met malware


Aanbevolen berichten

Gebruikers van chatsoftware Tencent QQ, de Chinese keyboard-app Sogou en WPS Office zijn via een man-in-the-middle (MitM) aanval besmet geraakt met malware, zo laat antivirusbedrijf ESET weten. Volgens de virusbestrijder zijn Chinese en Japanse bedrijven, alsmede personen in China, Japan en het Verenigd Koninkrijk het doelwit van gerichte aanvallen geworden waarbij ze via de MitM-aanval met een backdoor besmet raakten.

De drie genoemde programma's, die bij elkaar honderden miljoenen gebruikers hebben, downloaden updates via het onbeveiligde HTTP-protocol. De aanvallers weten dit proces te onderscheppen en sturen vervolgens malafide updates naar aangevallen gebruikers van de software. Hoe de MitM-aanval wordt uitgevoerd is onbekend. De onderzoekers van ESET denken dat de aanvallers mogelijk misbruik maken van gecompromitteerde netwerkapparaten van het slachtoffer, zoals routers en gateways.

Via de malafide updates wordt een backdoor op het systeem geïnstalleerd die applicaties zoals Skype, Telegram, Tencent QQ en WeChat kan afluisteren. Verder is de backdoor in staat om zichzelf in verschillende Chinese antimalware-oplossingen te nestelen, kan toetsaanslagen opslaan, screenshots maken en gebruikers afluisteren door alle audiostreams van het systeem op te slaan. Volgens ESET houdt de verantwoordelijke groep, die het Blackwood noemt, zich vooral bezig met cyberspionage.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is een verouderd onderwerp. Heb je een gelijkaardige vraag? Start dan een nieuw topic in dit forumonderdeel aub.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.