Ga naar inhoud

Belgische overheid waarschuwt voor phishing via qr-codes


Aanbevolen berichten

De Belgische overheid waarschuwt burgers voor phishing via qr-codes. Volgens het Belgische ministerie van Economie is 'quishing' een nieuwe vorm van phishing. Het gebruik van qr-codes bij phishingaanvallen komt echter al jaren voor. In 2021 waarschuwde de Nederlandse politie hier nog voor. De malafide qr-codes worden via e-mail en WhatsApp verspreid en lijken van officiële instanties te komen en verzoeken slachtoffers om een (fictieve) boete of rekening te betalen.

"Wanneer slachtoffers de qr-code scannen, belanden ze op phishingwebsites of moeten ze een betaling uitvoeren. Ook worden qr-codes gebruikt om schadelijke software te installeren bij slachtoffers. Die software bevat vaak malware, gericht op het stelen van persoonlijke gegevens zoals inloggegevens voor internetbankieren", aldus de uitleg van het ministerie.

 

Afname slachtoffers phishing

Ondanks het gebruik van 'quishing' is het aantal geregistreerde slachtoffers van phishing in België vorig jaar afgenomen. In 2022 maakten 1100 slachtoffers melding bij het Belgische meldpunt tegenover zeshonderd vorig jaar. Ook de schade nam af, van gemiddeld 4700 euro in 2022 naar 4100 euro in 2023. Volgens het ministerie heeft de daling verschillende redenen.

"Allereerst zijn burgers waakzamer geworden dankzij sensibiliseringscampagnes van de FOD Economie en andere overheidsinstanties. Maar ook de gerichte aanpak van de Economische Inspectie van de FOD Economie in de bestrijding van phishing werpt zijn vruchten af. Ze probeert via gerichte acties de houders van de bankrekeningen waarnaar de gelden werden overgemaakt te identificeren bij de respectievelijke banken, die ook op de hoogte worden gebracht."

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is een verouderd onderwerp. Heb je een gelijkaardige vraag? Start dan een nieuw topic in dit forumonderdeel aub.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.