Ga naar inhoud

Google houdt spywareleveranciers verantwoordelijk voor bijna 70 zerodays


Aanbevolen berichten

Bijna zeventig zerodaylekken in software van Adobe, Apple, Google, Microsoft en Mozilla, die sinds 2016 zijn ontdekt en gebruikt voor het aanvallen van gebruikers zijn het werk van commerciële spywareleveranciers, zo stelt Google in een nieuw rapport (pdf). Het techbedrijf vindt dat er meer internationale inzet nodig is om het 'spyware-ecosysteem' te verstoren en gebruikers te beschermen.

De spywareleveranciers leveren spyware waarmee het mogelijk is om volledige toegang tot smartphones of systemen van slachtoffers te krijgen en hen zo te bespioneren. Om de spyware op de telefoon te krijgen maken de bedrijven, die vaak voor overheden werken, gebruik van zerodaylekken, waar op het moment van de aanval nog geen update voor beschikbaar is. De spywareleveranciers zoeken zelf naar deze zerodays of betalen onderzoekers voor het melden hiervan. De kwetsbaarheden worden echter niet gemeld bij de betreffende softwareleverancier, waardoor er ook geen update voor wordt ontwikkeld en gebruikers kwetsbaar blijven.

Google stelt dat er sinds 2016 zeker 67 van dergelijke zerodays door commerciële spywareleveranciers zijn gebruikt om systemen te infecteren. Veel van de aangevallen kwetsbaarheden bevinden zich in Android, Google Chrome, en iOS. Sinds halverwege 2014 zijn er volgens Google 72 verschillende zerodaylekken gebruikt om gebruikers van Android, Google Chrome en andere Google-producten aan te vallen.

Volgens Google zijn zeker 35 van deze kwetsbaarheden door commerciële spywareleveranciers ingezet. Daarbij stelt het techbedrijf dat dit een lage ondergrens is en het werkelijke aantal zeer waarschijnlijk veel hoger is. Dat geldt zowel voor het totaal aantal geregistreerde zerodaylekken, als de zerodays die zijn ingezet om Google-gebruikers mee aan te vallen.

In het rapport over commerciële spyware laat Google weten dat de tijd voor overheden, industrie en maatschappij is gekomen om de beloningsstructuur waardoor spyware zich kan verspreiden te veranderen. Zo is Google voorstander van het reguleren van commerciële spyware. "De schade die deze industrie veroorzaakt is meer dan duidelijk op dit moment, en we vinden dat dit zwaarder weegt dan enig voordeel om er gebruik van te blijven maken", aldus Google.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is een verouderd onderwerp. Heb je een gelijkaardige vraag? Start dan een nieuw topic in dit forumonderdeel aub.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.