Ga naar inhoud

Europol slaat alarm over aangevallen beveiligingslekken in Ivanti VPN


Aanbevolen berichten

Europol heeft alarm geslagen over actief misbruik van kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure VPN en roept organisaties op om advies van lokale cyberagentschappen of het Europees Agentschap voor cyberbeveiliging (ENISA) op te volgen, waaronder het uitvoeren van een fabrieksreset. Een derde zeroday in de VPN-oplossing wordt inmiddels op grote schaal aangevallen en de Amerikaanse overheid werd vorige week nog opgedragen om Ivanti-apparaten van het netwerk los te koppelen.

Ivanti Connect Secure, eerder nog bekend als Pulse Secure, is een vpn-oplossing waarmee gebruikers toegang tot het netwerk van hun organisatie kunnen krijgen. Op 10 januari meldde Ivanti dat het product twee kwetsbaarheden bevat, CVE-2023-46805 en CVE-2024-21887, waarvan aanvallers actief misbruik van maken om systemen over te nemen. Tijdens het onderzoek naar deze kwetsbaarheden en aanvallen werden twee nieuwe beveiligingslekken ontdekt, aangeduid als CVE-2024-21888 en CVE-2024-21893.

Deze laatste kwetsbaarheid maakt het mogelijk voor een ongeauthenticeerde aanvaller om toegang tot bepaalde 'restricted resources' te krijgen en werd op het moment van de ontdekking al actief misbruikt. De Shadowserver Foundation meldde dit weekend dat er inmiddels grootschalig misbruik plaatsvindt. Ook de andere twee zerodays die Ivanti op 10 januari rapporteerde worden op grote schaal aangevallen, zo laat Europol weten.

Volgens de opsporingsdienst is er sprake van een 'developing situation' en is het cruciaal dat organisaties hier gepast op reageren. Daarbij wordt aangeraden om advies van lokale cyberagentagentschappen in de gaten te houden en op te volgen. Het komt zelden voor dat Europol waarschuwt voor kwetsbaarheden. Zo wordt onder andere het uitvoeren van een fabrieksreset van het apparaat als maatregel genoemd. Ook Amerikaanse overheidsinstanties die van de VPN-oplossing gebruikmaken moeten dit doen.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is een verouderd onderwerp. Heb je een gelijkaardige vraag? Start dan een nieuw topic in dit forumonderdeel aub.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.