Ga naar inhoud

Tientallen landen en techbedrijven tekenen akkoord over spyware


Aanbevolen berichten

Tientallen landen en techbedrijven, waaronder Google, Meta en Microsoft, hebben vandaag een akkoord getekend over de aanpak van commerciële spyware. De verklaring werd ondertekend tijdens een door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk georganiseerde conferentie over commerciele spyware. Het gaat dan om spyware zoals Pegasus en Predator.

In de verklaring wordt gesteld dat de zeer snel groeiende markt voor spyware zorgen met zich meebrengt over nationale veiligheid en mensenrechten, alsmede statelijke en niet-statelijke actoren toegang tot krachtige spionagetools geeft. De landen die de verklaring hebben ondertekend geven daarmee aan dat ze commerciële spyware op een juridische en verantwoorde manier zullen gebruiken, met precisie. Daarnaast komt er meer toezicht op spywareleveranciers.

Door het niet strenger reguleren van commerciële spyware bestaat het risico dat kwaadwillenden spionage-activiteiten zullen uitvoeren, zo stellen de ondertekenaars, aldus persbureau Reuters. Er wordt dan gewezen naar groepen die voor 'commerciële klanten' spyware-aanvallen uitvoeren. Spywareleveranciers claimen dat hun producten alleen bedoeld zijn voor overheden voor het beschermen van de nationale veiligheid, maar in de praktijk wordt spyware geregeld aangetroffen op telefoons van mensenrechtenactivisten, journalisten, advocaten en politieke oppositie.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.