Ga naar inhoud

Adblock Plus moet aantal filterlijsten door nieuwe Google-regels beperken


Aanbevolen berichten

De populaire adblocker Adblock Plus moet het aantal filterlijsten dat het standaard meelevert en door gebruikers is in te schakelen wegens nieuwe regels van Google beperken, zo laten de ontwikkelaars weten. Adblockers maken gebruik van filters en blocklists om trackers en advertenties te blokkeren. In een reactie op adblockers passen trackers en advertentiebedrijven steeds hun code, scripts en domeinen aan, om zo toch internetgebruikers te kunnen blijven volgen, advertenties te tonen en adblockers te blokkeren.

Google verplicht dit jaar nieuwe regels voor browser-extensies, die staan beschreven in een Manifest. Over een aantal maanden wordt Manifest V3 verplicht. De nieuwe regels beperken adblockers op verschillende manieren. Zo zal Adblock Plus straks nog maximaal honderd vooraf geïnstalleerde filterlijsten meeleveren waarvan gebruikers er vijftig tegelijkertijd kunnen inschakelen. Daarnaast zal het in eerste instantie niet mogelijk voor gebruikers zijn om zich op andere filterlijsten die buiten de extensie worden aangeboden te abonneren.

 

Updates

Manifest V3 stelt ook eisen aan de manier waarop extensies kunnen worden geüpdatet. Op dit moment kunnen adblockers updates voor hun filters en blocklists zelf uitrollen, waardoor er snel op aanpassingen van trackers en advertentiebedrijven kan worden gereageerd. Manifest V3 staat "remotely hosted code" niet meer toe. Alle updates, zelfs die voor filterlijsten, zullen via volledige extensie-updates via de Chrome Web Store moeten lopen. Google controleert alle extensies en updates die in de Chrome Web Store verschijnen, waardoor ze met de nodige vertraging pas beschikbaar voor gebruikers komen.

Adblock Plus zegt dat er een oplossing hiervoor is gevonden in de vorm van 'differential filter list updates', waardoor het mogelijk is om filterlijsten buiten de officiele release om te updaten. "Gebruikers zullen waarschijnlijk geen verschil merken in de kwaliteit van het adblocken", aldus Adblock Plus. De Manifest V3-versie van Adblock Plus zal voor juni van dit jaar verschijnen, aangezien extensie-ontwikkelaars dan van Google hun migratie naar het nieuwe manifest moeten hebben afgerond. De nieuwe regels gaan niet gelden voor Mozilla Firefox.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.