Ga naar inhoud

Google Chrome gaat websites laden voordat veiligheidscontrole is afgerond


Aanbevolen berichten

Google gaat binnenkort aanpassingen in Chrome doorvoeren waardoor websites worden geladen en getoond voordat de Safe Browsing-controle van de site is afgerond. Via Safe Browsing waarschuwt Chrome voor phishingsites en andere malafide pagina's. Op dit moment moet de controle zijn afgerond voordat Chrome de website in kwestie toont. Dit kan ervoor zorgen dat het even duurt voordat gebruikers sites te zien krijgen.

Met de lancering van Chrome versie 122 zal de browser een 'asynchroon mechanisme' gebruiken, waarbij websites meteen worden geladen, ook al is de Safe Browsing-controle nog niet afgerond. Mocht na de controle blijken dat het om een malafide pagina gaat, krijgt de gebruiker alsnog een waarschuwing te zien. Google stelt dat het op deze manier met AI- en machine learning-gebaseerde algoritmes kan experimenteren om meer phishing- en social engineering-aanvallen te blokkeren. Iets wat voorheen lastig was vanwege de vertraging voor gebruikers.

Wat betreft de risico's dat Chrome-gebruikers straks vaker slachtoffer van malafide websites worden stelt Google dat de kans zeer klein is dat een gebruiker bijvoorbeeld al zijn wachtwoord heeft ingevoerd voordat de alsnog getoonde waarschuwing verschijnt. Tevens hanteert de browser een lokale lijst met websites waarvan bekend is dat ze gebruikmaken van Chrome-exploits om zo gebruikers te infecteren.

 

Controle PDF-downloads

Een andere aanpassing die Google doorvoert betreft de controle van gedownloade PDF-bestanden. Volgens het techbedrijf werden PDF-bestanden in het verleden op grote schaal gebruikt voor het aanvallen van gebruikers. Het gebruik van PDF-exploits is echter sterk afgenomen. "Zelfs wanneer we malafide PDF's in het wild tegenkomen, bevatten ze links die gebruikers terug naar Chrome redirecten wat ons nog een kans geeft om gebruikers te beschermen", aldus Google. Het bedrijf heeft dan ook besloten om het aantal PDF-controles sterk te verminderen, wat miljarden Safe Browsing-checks per week scheelt.

 

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.