Ga naar inhoud

Microsoft vervangt certificaten Secure Boot: adviseert back-up BitLocker keys


Aanbevolen berichten

Microsoft gaat de eigen certificaten gebruikt voor Secure Boot vervangen omdat die in 2026 verlopen en adviseert gebruikers van encryptiesoftware BitLocker om een back-up van hun keys te maken. Secure Boot is een beveiligingsmaatregel in de Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) die ervoor moet zorgen dat er tijdens het opstarten van het systeem alleen vertrouwde software draait. Hiervoor maakt Secure Boot gebruik van digitale handtekeningen die worden vergeleken met vertrouwde digitale sleutels opgeslagen in de UEFI.

Secure Boot maakt gebruik van een 'certificate management system' waarbij certificaatautoriteiten worden gebruikt voor de opslag van digitale certificaten. Deze certificaatautoriteiten, die bestaan uit fabrikanten (OEM's) en Microsoft, genereren sleutelparen die de 'root of trust' van een systeem vormen. De door Secure Boot gebruikte Microsoft-certificaten verlopen in 2026. Microsoft is daarom nu al begonnen met het vervangen van de certificaten, wat gefaseerd plaatsvindt.

Een eerste update die hiervoor zorgt is nu beschikbaar gesteld. Het gaat hier om een optionele update. Vanaf april is Microsoft van plan om die onder alle Windowsgebruikers uit te rollen. Microsoft stelt dat het vaker Secure Boot-databases heeft geüpdatet, maar het de eerste keer is dat dit op een dergelijke grote schaal gebeurt. Voor organisaties en gebruikers die de update nu al willen uitrollen en met BitLocker werken adviseert Microsoft om eerst een back-up van de BitLocker keys te maken. Mocht het apparaat na de Secure Boot-update niet meer werken, is in ieder geval de harde schijf nog te ontsleutelen.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.