Ga naar inhoud

Grootschalig misbruik van kritieke kwetsbaarheid in ScreenConnect


Aanbevolen berichten

Aanvallers maken op grote schaal misbruik van een kritieke kwetsbaarheid in ConnectWise ScreenConnect, software om systemen op afstand mee te beheren en monitoren, zo stelt securitybedrijf Mandiant. ConnectWise kwam op 19 februari met een beveiligingsupdate voor het beveiligingslek (CVE-2024-1708), waarvan de impact op een schaal van 1 tot en met 10 beoordeeld is met een 10.0.

Het gaat om een authenticatie bypass, waardoor het mogelijk is om kwetsbare servers op afstand, zonder authenticatie volledig over te nemen. Het probleem zit al sinds de eerste versie in de software. Daarnaast gaat het ook om CVE-2024-1709. Een path traversal-kwetsbaarheid waarmee het mogelijk is om malware op kwetsbare servers te installeren. Nadat de server is gecompromitteerd kan een aanvaller alle systemen die via de server worden beheerd en gemonitord aanvallen. Elke ScreenConnect-server kan 150.000 apparaten beheren.

Naast Mandiant meldt ook securitybedrijf WithSecure dat er inmiddels sprake is van "mass exploitation". Het gaat onder andere om ransomware-aanvallen. Volgens cijfers van Shadowserver Foundation zijn er nog duizenden kwetsbare ScreenConnect-servers op internet te vinden, waaronder zo'n dertig in Nederland.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.