Ga naar inhoud

EDPS waarschuwt weer voor Europese plannen om chatberichten te controleren


Aanbevolen berichten

De Europese privacytoezichthouder EDPS heeft bij de presentatie van het jaaroverzicht 2023 opnieuw gewaarschuwd voor Europese plannen om chatberichten van Europese burgers te controleren, wat tot 'onomkeerbare surveillance' kan leiden (pdf). Al in 2022 sloeg de EDPS alarm over het voorstel van de Europese Commissie om de communicatie van burgers te controleren, als maatregel om kindermisbruik tegen te gaan.

Begin 2022 kwam de Europese Commissie met een voorstel om alle chatberichten en ander verkeer van burgers te inspecteren. In het geval van end-to-end versleutelde chatdiensten zou dit via client-side scanning moeten plaatsvinden, waarbij alle berichten van alle burgers zouden worden gecontroleerd. Eind vorig jaar bleek dat het Europees Parlement tegen het voorstel van de Europese Commissie is en kwam met een eigen voorstel.

De Europese lidstaten hebben nog geen gezamenlijke positie ingenomen en die is er nog altijd niet. Onlangs kwam de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) bijeen, waarbij ook de CSAM-verordening aan bod kwam. EU-voorzitter België presenteerde toen een nieuw tekstvoorstel over de CSAM-verordening. Daarbij zou er een 'meer proportionele' aanpak worden gekozen, maar volgens critici is dat niet het geval en loopt de vertrouwelijkheid van communicatie nog steeds gevaar.

Vorig jaar organiseerde de EDPS een seminar over het 'Brusselse scanplan'. "Ik sprak uit de volle overtuiging dat het CSAM-voorstel het internet en digitale communicatie zoals we die kennen fundamenteel zou veranderen, en een omslagpunt zou bereiken waarvan geen weg terug is", aldus EDPS-voorzitter Wojciech Wiewiorowski tijdens zijn presentatie aan een commissie van het Europees Parlement (pdf).

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.